Nieuws
23 november 2011 - Ron Smeets

Meeste smartphones worden in China verkocht, Nokia is nr. 1

In Nederland ligt het martkaandeel van smartphones, gekeken naar de verkoop, al geruime tijd boven de 50% van het totaal aantal verkochte mobiele telefoons. In aantallen zijn wij, met zo'n 22 miljoen actieve mobiele telefoonaansluitingen, natuurlijk maar een hele kleine speler in de wereldwijde markt.

In China, waar ca. 1.3 miljard mensen wonen, gaat het om heel andere getallen. Volgens de analisten van Strategy Analitics worden daar nu de meeste smartphones verkocht. In het derde kwartaal maar liefst 23.9 miljoen exemplaren, ofwel zo'n 600.000 meer dan in de VS, het land waar tot nu toe per kwartaal de meeste smartphones verkocht werden.

Opvallend is ook dat Nokia in China de nummer 1 smartphone verkoper is. De Finnen verkochten er in het afgelopen kwartaal 6.8 miljoen. Samsung staat op nummer 2 met 4.2 miljoen verkochte smartphones in China. Samen hebben Nokia en Samsung dus bijna de helft (46.1%) van de Chinese smartphone markt in handen, gerekend naar verkoopaantallen in het derde kwartaal van 2011 dus. Er ligt echter ook een grote kaper voor de Chinese smartphone kust. ZTE, een lokale fabrikant en de nummer vier wereldwijd, brengt namelijk steeds meer betaalbare (Android) smartphones op de Chinese markt. De verwachting is dan ook dat ZTE de topposities van Nokia en Samsung serieus kan bedreigen in de komende kwartalen.

Kortom, voor de telefoonfabrikanten waren landen als China en India al bijster interessant en nu de inwoners van deze landen ook de smartphone gaan ontdekken wordt dat alleen nog maar belangrijker. China verwacht begin 2012 de 1 miljardste mobiele beller 'aan te sluiten', en de meesten daarvan hebben zeker nog geen smartphone.

Via. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.