Toestellen
29 februari 2012 - Chris Bannink

Meer over de 41MP sensor van Nokia

Hét nieuws van Mobile World Congres dit jaar is toch wel de lancering van de Nokia pureview 808, die iedereen in shock and awe achterliet door te vermelden dat het apparaat een 41 megapixel camera lens van Carl Zeiss aan boord had. Inderdaad 41 MP. Vraag is: wat heb je aan zo'n über camera, als 5 MP doorgaans genoeg is om een scherpe afdruk op A3 formaat te hebben en 82MP genoeg is om te filmen in HD kwaliteit. Met meer megapixels kun je makkelijker "croppen"oftewel kleinere details opblazen. Maar in de praktijk wordt dat nog weing gedaan door het grote publiek. Lees meer met uitleg hoe Nokia dit heeft gedaan onder andere door een interview met een van Nokia's developers zelf dat ik gisteren had.

Om te beginnen loopt de Nokia 808 op het Belle operating systeem, het doorontwikkelde Symbian OS dat Nokia eigenlijk heeft opgegeven ten faveure van Windows Phone7. Gisteren sprak ik met een van de developers van de Nokia 808 op het Mobile Focus event, Damian Dinning. Officiele functie: Head of Imaging Experience Nokia Smart Devices.  Op mijn vraag waarom deze 808 niet ook op Windows Phone7 liep antwoordde hij dat hij al 5 jaar(!) bezig is met de ontwikkeling van dit toestel, en dat de switch naar Windows Phone7 een jaar geleden, te laat kwam. Inderdaad een logische verklaring die ik niet eerder had gehoord.

Maar goed, over naar de 41MP camera. Volgens Damian zelf kan hij overigens maximaal 38 MP foto's maken. In ratio 16/9 kan hij tot 34MP foto's aan en in 4:3 kan hij 38MP foto's maken. Inderdaad geen 41MP, maar het plaatje hieronder laat zien hoe dat kan. 

De 1,5"image sensor is 5 maal zo groot als een low end phone en 2,5 maal zo groot als een gemiddelde smartphone zoals de N8. Hierdoor kan er onder andere meer licht gepakt worden. De grootte van elke pixel is ongeveer hetzelfde als een 8MP sensor. Je kunt de volledige 34 of 38MP kracht gebruiken, maar Nokia heeft heel slim gezorgd dat je kunt downscalen van 7728/4354 naar 3, 5 of 8MP. Daarbij wordt elke 4,75 pixel (38/8=4,75) gebruikt in 1 final pixel. Dus niet alle 38MP worden gebruikt om de lagere resolutiefoto's te maken, maar het kan wel gebruikt worden om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Damian haalde uit zijn binnenzak een doosje met de 3 lenzen op een rij. Uiteraard direct gefotografeerd:

Nokia%20808%2041MP%20lens%20MobileCowboys12012-02-27-143

Zie ook dit 30 seconden demofilmpje dat ik maakte:

Hetzelfde idee wordt gebruikt bij filmopnames. De gehele sensor wordt gebruikt bij opnames in full HD (1280/1080 pixels) met 16x oversampling en zonder zoom ingeschakeld. Ga je de oversampling reduceren krijg je 4x zoom en bij 720P krijg je de maximaal mogelijke zoom van 6x zonder kwaliteitsverlies. 

Al deze mogelijkheden vroeg teveel van de bestaande mobiele chips, en dus heeft Nokia een speciale chip (laten) ontwikkelen die de pixel schaalbaarheid kan regelen voordat het naar de gewone foto processor gaat. Ook heeft Nokia gezorgd dat de startup tijd van de camera veel sneller is geworden, en is nu binnen 1 seconde klikklaar na het indrukken van de camerabutton vanuit standby modus. De Sony Xperia telefoons doen dat inmiddels ook, wellicht zelfs sneller maar dan moeten we eerst een head to head test uitvoeren. 

Dat het maken van deze über resulotiefoto's met zich meebrengt is dat het geheugen vreet. 10MB voor 1 foto is normaal, en dan heb je maximaal 400 foto's op een 4GB kaartje. Niet erg voor velen en Nokia ziet het waarschijnlijk als een mooie marketing unique selling point (USP).

Als afsluiting kon ik Damian nog complimenteren dat ze dit nieuws 5 jaar lang geheim hebben kunnen houden. Benieuwd of dit een standaard gaat worden of voorlopig nog een extreme exoot blijft onder de mobieltjes.

zie ook de filmpjes onder aan ons artikel hier

Over de auteur: Chris Bannink