Nieuws
11 maart 2014 - Ron Smeets

Meer mobiele capaciteit rondom Nucleaire Top in Den Haag

Eind deze maand is Den Haag het toneel van de internationale Nuclear Security Summit. Behalve dat hiervoor zo ongeveer alle belangrijke snel- en provinciale wegen grotendeels afgesloten worden en de regio Den Haag - Rotterdam - Amsterdam drie dagen nagenoeg onbereikbaar zal zijn, worden er ook maatregelen genomen door de drie landelijke providers.

KPN, Vodafone en T-Mobile plaatsen rondom diverse (tijdelijke) extra masten om ervoor te zorgen dat de 5000 delegatieleden, 3000 journalisten en vele wereldleiders onbezorgd kunnen bellen, whatappen, hun facebook status bijwerken en escort dames kunnen bestellen.

Vodafone plaatst één extra mast bij het World Forum en breidt de capaciteit van bestaande masten in de regio uit. In het gebouw van het World Forum zelf wordt apparatuur geplaatst om de bereikbaarheid binnen te verhogen. Daarnaast wordt het Vodafone netwerk in de Randstad tijdens de Nucleaire Top ook extra bewaakt. Helaas wordt de extra capaciteit na de NSS weer ontmanteld zodat de 'gewone' Vodafone klant er weinig aan heeft.

T-Mobile heeft ervoor gekozen om de capaciteit van drie masten in de regio te verhogen door de netwerk apparatuur te vernieuwen. Ook de magenta provider zorgt voor extra bereikbaarheid van haar mobiele netwerk binnen het World Forum gebouw. En ja, er staat ook een team van netwerkspecialisten in magenta overall's klaar om direct te kunnen handelen mocht er een storing optreden in die periode. Goed nieuws is dat T-Mobile de extra capaciteit ook ná de NSS in takt zal laten.

KPN plaatst ook een extra mast in de regio. Die staat overigens op dezelfde lokatie als die van Vodafone. Dat zei althans de woordvoerder van de rode provider. Samenwerken kan dus wel, als het moet ;-) Meer informatie gaf KPN zelf vandaag nog niet. Ik heb nog geen reactie gekregen op mijn vragen die ik telefonisch en per mail naar de groene provider stuurde.

En wie gaat dat allemaal betalen?
Het moge duidelijk zijn dat de organisatie van een conferentie waarbij zoveel hooggeplaatste ambtenaren, politici en wereldleiders aanwezig zijn nogal wat kost. De vraag van mij aan alle drie de providers was dan ook of ze de kosten van de (tijdelijke) aanpassingen aan hun netwerken zelf nemen of dat daarvoor een potje met euro's beschikbaar was vanuit de Nederlandse overheid of de organisatie van de NSS. Vodafone gaf aan dat de provider voor speciale evenementen als deze een potje heeft en de kosten dus voor eigen rekening neemt. Opvallend is dat T-Mobile, zonder dat de woordvoerder in detail te kunnen treden, liet weten dat een deel van de kosten door de overheid betaald worden. Goeie deal ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.