Entertainment
22 september 2006 - Ron Smeets

Meer GSM’s: meer botbreuken

Ja, jullie lezen het goed. In de Afrikaanse staat Uganda hebben ziekenhuizen en doktoren gesignaleerd dat er de afgelopen maanden steeds meer slachtoffers met gebroken armen of benen te betreuren zijn.

Onderzoek heeft uitgewezen dat die trend, hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt, alles te maken heeft met het snel groeiende aantal Ugandezen met een mobiele telefoon.

Die conclusie vergt natuurlijk wel enige uitleg. Wat is namelijk het geval. De mobiele telefoonbedrijven overspoelen de lokale markt al maanden met nieuwe toestellen die gretig aftrek vinden. Daarentegen blijven de netwerkleveranciers enigszins achter met het plaatsen van masten en andere apparatuur die voor een goede dekking van de GSM netwerken moeten zorgen.

Doordat de kwaliteit van de netwerken dus achterblijft worden steeds meer mobiele bellers gedwongen om hooggelegen plekken op te zoeken voor een beetje signaal. Dit betekent dat ze in bomen en op rotsen klimmen in de hoop daar wel te kunnen bellen. Met als gevolg dat bellers regelmatig uit bomen donderen en van rotsen af kukelen. En dat verklaar dus de stijging van het aantal slachtoffers van botbreuken in Uganda.Gerelateerde links:
Mobiele Apartheid in Zuid Afrika
Gestolen GSM's naar Afrika
Het mobiele leven in Afrika
Mobieltjes beïnvloeden Afrika
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.