Nieuws
15 februari 2016 - Ron Smeets

Meer dan 90% van alle 'smartphone winst' is voor Apple Samsung en Apple zijn de enige fabrikanten die geld overhouden aan de verkoop van smartphones

Het is al lang geen nieuws meer dat fabrikanten van smartphones hun winst vooral moeten halen uit het hogere (premium) marktsegment. Met toestellen van 50 tot 300 euro valt nauwelijks nog een droge boterham te verdienen. Marktanalist Michael Walkley van Canaccord Genuity heeft becijferd dat 91% van alle winst die smartphone fabrikanten maken in de zakken van Apple verdwijnt. Samsung staat met 14% op een lichtjaar afstand van de Amerikanen.

Uhm... 91 plus 14 is samen toch 105%? Klopt, maar dat heeft te maken met het feit dat de andere fabrikanten (Microsoft, HTC, Lenovo en Sony) verlies lijden. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk. Samsung en Apple zijn de enigen die winst maken. BlackBerry, LG en TCL (Alcatel OneTouch) draaien 'quite' volgens de berekeningen van Canaccord. Opvallend is ook dat de analist (nog) geen gegevens heeft van drie bekende Chinese fabrikanten; Huawei, Xiaomi en ZTE.

Kijkend naar de verdeling van de marktaandelen dan wordt het mega winstaandeel van Apple nog indrukwekkender. 17.2% van alle verkochte smartphones (het marktaandeel van Apple) zijn dus goed voor 91% van alle winst die geboekt wordt in de smartphone markt. Wow!

Overigens zijn Apple en Samsung al jaren zo ongeveer de enige fabrikanten die substantieel geld verdienen met hun smartphone business, maar het is voor het eerst dat letterlijk alle winst in de Amerikaanse en Koreaanse zakken verdwijnt.

Bron (grafieken), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.