Nieuws
21 december 2010 - Ron Smeets

Meer dan 833 miljoen mobiele Chinezen

In Nederland tellen we op dit moment zo'n 20.5 miljoen mobiele abonnementen (post- en prepaid) op ruim 17 miljoen inwoners. In China zijn die getallen ietwat indrukwekkender.

Op ruim 1.3 miljard Chinezen telt 's werelds grootste land (kijkend naar het aantal inwoners) zijn daar nu ruim 833 miljoen mobiele abonnenten actief. Ter vergelijk, ruim vijf jaar geleden stond dat aantal nog op 363 miljoen.

China Mobile is met bijna 580 miljoen abonnees verreweg de grootste provider, op respectabele afstand gevolgd door China Unicom met 165.5 miljoen mobiele abonnees. China Telecom is met 88 miljoen klanten de nummer drie. Gezien het feit dat er nog altijd zo'n 500 miljoen Chinezen zonder mobieltje zijn zullen de indrukwekkende groeicijfers daar nog wel even aanhouden. Bovendien zullen de providers en fabrikanten de komende jaren in China ook nog de nodige 3G (UMTS/HSDPA) abonnees kunnen werven. Op dit moment hebben 'slechts' 31 miljoen Chinezen een 3G abonnement / toestel (cijfers can China Mobile en China Unicom). Tja, met deze aantallen is het wel te begrijpen dat de diverse toestelfabrikanten veel energie steken in het aan de man (en vrouw) brengen van (low end) toestellen in China ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.