Nieuws
04 mei 2006 - Ron Smeets

Meer dan 10% Koreanen heeft GSM 'ziekte'

De onderzoeken en meningen over het al dan niet schadelijk zijn van (mobiele) straling van telefoons, zend- en elektriciteitsmasten zijn al jaren verdeeld.

Een Koreaanse politicus heeft nu zijn eigen onderzoek gehouden onder ruim 1000 landgenoten en van de ondervraagden zegt 10.9% dat ze gezondheidsklachten ondervinden die ze toeschrijven aan het gebruik van mobiele telefoons.

De klachten zijn van verschillende aard. Zo zeggen 67 Koreanen dat ze last hebben van tijdelijke doofheid na het bellen. Of dat te maken heeft met het volume waarop hun toestel ingesteld staat of het feit dat ze hun vrouw aan de lijn hebben is overigens niet bekend.

Verder klagen 59 van de ondervraagden over hoofdpijn en zeggen 27 Koreanen dat ze moeite hebben om zich te concentreren.

Wat verder nog opvalt is dat 23% van de ondervraagden zegt dat ze, als ze de keuze hebben, liever met een vaste telefoon bellen dan met hun GSM vanwege de angst voor elektromagnetische straling.Gerelateerde links:
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Eerste schadevergoeding voor GSM-straling
Slachtoffers GSM straling kunnen naar de rechter
Straling van GSM-Masten verwaarloosbaar
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
Kleding die beschermt tegen 'GSM straling'?
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Mobiel bellen slecht voor je besluitvaardigheid
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.