Nieuws
28 september 2011 - Ron Smeets

MeeGo is dood, lang leve Tizen

Toen Nokia enkele maanden geleden haar huwelijk met Microsoft aankondigde en daarmee direct ook het, voor de Finnen, doodvonnis van MeeGo als primair smartphone OS tekende waren de andere intitiatiefnemers bepaald niet blij.

Intel en de Linux Foundation hebben nu, samen met Samsung en enkele andere (MeeGo) partners de geboorte van een nieuw open source smartphone OS aangekondigd; Tizen. Dus, MeeGo is dood, lang leve Tizen!

Op de website van Tizen wordt alvast wat informatie gegeven over het nieuw te bouwen platform. De focus zal daarbij liggen op het ontwikkelen van een open source OS dat zowel voor smartphones als andere (draagbare) toestellen (tablets) geschikt is. Verder wordt ook geproken over de toepassing in Netbooks, Auto's en Smart TV's. HTML5 en andere (moderne) web standaarden worden de belangrijk speerpunten. Men verwacht Tizen en de eerste SDK in het eerste kwartaal van 2012 te kunnen lanceren.

De meest opvallende partner die de voormalige MeeGo ontwikkelaars hebben weten te strikken is zonder enige twijfel Samsung. Als de Koreanen zouden besluiten om voor alle (of een aantal) toekomstige high-end smartphones een ander open source platform te gaan inzetten dan heeft Tizen zeker een grotere kans op succes dan wanneer alleen 'kleinere' fabrikanten als  LG (was al een partner) of Panasonic zich ermee zouden bemoeien.

Veel meer informatie is er op dit moment nog niet, maar je moet de komende maanden de website en het blog van Tizen in de gaten houden. Ik ga dat zeker ook doen ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.