Accessoires
06 februari 2015 - Ron Smeets

Medische smartphone dongel kan HIV en Syfilis binnen een kwartier opsporen Een druppeltje bloed is voldoende om een diagnose te stellen

De ontwikkeling van medische add-on's voor smartphones is zeker niet nieuw. Enkele jaren geleden waren al voorbeelden te zien voor, bijvoorbeeld, diabetici die daarmee hun bloedsuikerspiegel konden testen. De koppeling met, toen nog, een gewone mobiele telefoon (geen smartphone dus) zorgde er vervolgens voor dat de meetresultaten automatisch naar doktoren en/of het medisch dossier van de patient, verzonden werden. En zo zijn nog wel wat voorbeelden te noemen.

Onderzoekers van de Columbia University hebben nu een dongel ontworpen waarmee het mogelijk is op aan de hand van 1 druppeltje bloed, dat door het apparaat zelf 'geprikt' wordt, binnen 15 minuten een HIV of Syfilis besmetting op te sporen. Hoe dat werkt kun je in onderstaande video bekijken.

Bijzonder is bovendien dat de dongel maar 34 dollar kost. Een schijntje vergeleken met sommige apparaten die in (ziekenhuis)laboratoria staan en een prijskaartje van 18.000 dollar hebben. Het moge duidelijk zijn dat de praktische toepassingen van een dergelijk goedkoop diagnose tool die aan een smartphone gekoppeld kan worden legio zijn. Denk aan Artsen zonder Grenzen, om maar eens een organisatie te noemen waarvan de artsen vaak moeten werken in gebieden waar laboratoria, en de juiste apparatuur, schaars zijn.

Voor meer informatie over het ontwikkelingsproces en details van het apparaat volg je de bronlink hieronder.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.