Nieuws
08 april 2009 - Ron Smeets

Medisch Appèl stralingsrisico's blinkt uit in bangmakerij

De discussie over de al dan niet schadelijke gevolgen van electromagnetische straling (EMV) van onder andere mobiele telefoons, maar ook WiFi routers en netwerk kaarten, DECT telefoons en dergelijke, loopt al jaren maar wordt vandaag in Nederland opnieuw aangewakkerd door de presentatie van een Medisch Appèl aan politiek Den Haag.

Het Appèl is ondertekend door 50 Nederlandse medici, huisartsen, specialisten en medische wetenschappers die een algemene toename van chronische aandoeningen met onduidelijke oorzaken hebben geconstatteerd. Deze toename van gezondheids- en welzijnsproblemen treedt gelijktijdig op met de explosieve toename van stralingsbelasting in de leefomgeving.

Het Appèl is daarom een oproep om de blootstelling van de bevolking aan deze velden te verlagen, een bewustere omgang met elektrische en draadloze technologie te stimuleren en beleid te baseren op alle wetenschappelijke onderzoeken die gepubliceerd zijn in internationale wetenschappelijke tijdschriften en hierop geen schifting toe te passen zoals de Gezondheidsraad doet.

OK, het zijn misschien 50 'bollebozen' maar je hoeft natuurlijk geen wetenschapper te zijn om te concluderen dat deze redenatie wel wat erg kort door de bocht gaat. Er zij meer (vage) klachten geconstatteerd en dat loopt toevallig samen met een verhoging van blootstelling aan electromagnetische straling dus zal er wel een verband zijn?

Het Medisch Appèl doet er in haar persbericht vervolgens nog een schepje bovenop door een opsomming te geven van de symptomen en klachten die men toeschrijft aan de blootstelling aan EMV: hartkloppingen, concentratie- en geheugenstoornissen, hoofdpijn, moeheid, stress en slaapstoornissen. De meeste van deze klachten kun je volgens mij ook overhouden aan een stevig avondje stappen of hard werken. Als klap op de vuurpijl wordt ook nog even een link gelegd met ziektes als Alzheimer en Kanker. "Sommige wetenschappers relateren elektromagnetische belasting ook aan een verhoogde kans op ziekten als Alzheimer en kanker." Een totaal overbodige vorm van bangmakerij als je het mij vraagt.

Nu wil ik het probleem absoluut niet bagatelliseren want er zijn zeker voorbeelden van mensen die ovegevoelig zijn voor EMV en daardoor kampen met bepaalde klachten, maar zo zijn er ook miljoenen voorbeelden van mensen die overgevoelig zijn voor huismijt, pollen, wol, katoen, melk, zonlicht, etc, etc. Die mensen moeten, hoe vervelend het ook kan zijn, hun levensstijl daaraan aanpassen. Ik denk dat hetzelfde geldt voor mensen die overgevoelig zijn voor EMV.

Zoals we de afgelopen jaren al zo vaak bij stralingonderzoeken hebben gezien worden er afwisselend positieve en negatieve rapporten gepubliceerd. Vaak ligt de oorzaak voor een positief of negatief getint verhaal bij de financiering van het onderzoek. Wetenschappers die door de industrie betaald worden roepen dat het allemaal geen kwaad kan, terwijl weer andere wetenschappers, die betaald worden door de anti-stralings lobby, juist het tegenovergestelde beweren. De link naar het nationaal platform voor stralingsrisico's zoals die prominent aanwezig is in het persbericht over het Medisch Appèl van vandaag is volgens mij een duidelijke aanwijzing welke 'partij' hier achter zit.

Het feit dat ook de medische wereld nog steeds verdeeld is over de eventuele nadelige gevolgen van mobiele en electromagnetische straling is voor mij in ieder geval reden genoeg om de gevolgen die in het Medisch Appèl van vandaag genoemd worden te classificeren als bangmakerij.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.