Nieuws
22 april 2011 - Ron Smeets

Matig kwartaal voor Nokia; Microsoft deal is defintief rond

Nokia heeft gisteren de eerste kwartaalcijfers van 2011 bekendgemaakt. De Finse fabrikant zag de omzet, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, weliswaar met 9% stijgen (van 9.5 naar 10.4 miljard), maar de winst daalde met 10% van 488 naar 439 miljoen Euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht Nokia 108.5 miljoen toestellen, zo'n 700.000 meer dan een jaar eerder. De omzet die daarmee gemoeid was bedroeg 7.1 miljard Euro, ofwel een gemiddelde toestelprijs van 65 Euro. Een jaar geleden was dat nog 62 Euro.

In Q1 werden 24.2 miljoen Nokia smartphones verkocht. Dat is zo'n 22% van het totaal aantal verkochte toestellen, maar die 24.2 miljoen smartphones waren wel goed voor meer dan de helft van de omzet (3.56 vs 3.53 miljard Euro). Voor het komende kwartaal verwacht Nokiadat de omzet uit toestellen tussen de 6.1 en 6.6 miljard Euro zal liggen.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers liet Stephen Elop zich nog even ontvallen dat de samenwerkingsoverkeenkomst met Microsoft inmiddels getekend is door beide partijen. Dat leek nog een formaliteit maar het betekent wel dat de beide partijen eventuele belangrijke details die nog een obstakel zouden kunnen gaan vormen, uitonderhandeld hebben. Elop bevestigde ook nogmaals dat de ontwikkeling van de eerste 'gezamenlijke producten' al in volle gang is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.