Entertainment
06 november 2009 - Ron Smeets

Martin Cooper: "Moderne mobieltjes zijn veel te ingewikkeld"

Nu zullen velen van jullie waarschijnlijk denken, "Wie is in hemelsnaam Martin Cooper om te zeggen dat moderne mobieltjes veel te ingewikkeld zijn". Nou, Martin Cooper is de, inmiddels 80-jarige, uitvinder van de mobiele telefoon. Toen hij begin jaren zeventig voor Motorola werkte ontwikkelde hij het eerste 'mobieltje' waarmee hij op 3 April 1973 het eerste mobiele telefoongesprek voerde, op de hoek van een drukke straat in Manhattan.

Tijdens een conferentie over privacy zei Martin vorige week dat volgens hem de moderne mobieltjes voor de meeste gebruikers veel te veel functies hebben en hij voegde daar aan toe: "Telkens als geprobeerd wordt om een device te maken dat alles kan voor iedereen, dan blijkt dat zo'n apparaat meestal niets echt goed doet".

Tja, wie ben ik om de uitvinder van de mobiele telefoon tegen te spreken. Daarnaast denk ik ook echt dat hij wel een beetje gelijk heeft. De afgelopen jaren hebben we diverse multi-functionele (Smart)phones de revue zien passeren die zoveel functies hadden maar, mede daardoor, ook niet echt gebruiksvriendelijk waren en/of vol zaten met bugs, een trage user inteface hadden of waarvan bepaalde functies gewoon niet lekker werkten. Dat neemt echter niet weg dat de multi-functionele (Smart)phone natuurlijk nog altijd volop in ontwikkeling is en dat uit verkoopcijfers blijkt dat steeds meer mobiele bellers juist op zoek zijn naar een toestel dat meer kan dan alleen bellen en SMS-en. In dat opzicht wordt het standpunt van Cooper dus een beetje onderuit gehaald.

Nu denk ik ook (nog steeds) niet dat de Smartphone uiteindelijk de Laptop of zelfs de PC als dagelijks (werk)tool zal vervangen want daarvoor zijn de schermen en toetsenborden gewoonweg te klein. Hoe veel je ook surft, mailt en social netwerkt met je mobiel, acht uur werken op een Smartphone is gewoon niet te doen, ook niet met toestellen als de HTC HD2 die een 4.3 inch display heeft, de Sony Ericsson Xperia X2 met zijn, voor een Smartphone, bijzonder prettig ontworpen qwerty toetsenbord of de Apple iPhone met zijn zeer gebruiksvriendelijke User Interface.

Maar gezien de hudige ontwikkelingen denk ik wel dat multi-functionele Smartphones niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse (werk)leven en natuurlijk zal er ook altijd een markt blijven bestaan voor de eenvoudige GSM die niet meer kan dan bellen en SMS-en.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.