Nieuws
22 december 2014 - Ron Smeets

Marktaandeel Windows Phone blijft tot in de tweede helft van 2015 dalen Analisten voorspellen pas weer een groei wanneer de volgende Windows Phone versie komt

Het marktaandeel van Windows Phone schommelt al jaren tussen de 2.5 en 4%. Af en toe stijgt het licht om vervolgens, zoals op dit moment, weer te dalen. Een jaar geleden had het Microsoft smartphone OS 3.6% van de markt in handen. Inmiddels is dat in Q3 van 2014 weer gedaald naar 3%. Ter vergelijk, Android en iOS hadden in dat kwartaal een marktaandeel van respectievelijk 83.1 en 12.7%.

Analisten, die zich beroepen op informatie van bronnen uit de hoek van de Aziatische fabrikanten die toestellen assembleren, voorspellen dat het marktaandeel van Windows Phone pas weer in de tweede helft van 2015 zal stijgen. De reden daarvoor is het feit dat dan pas de nieuwste versie van het smartphone OS verwacht wordt; Windows 10. Dat wordt de eerste Windows versie die zowel voor smartphones, tablets, laptops en desktops geschikt zal zijn.

Het is natuurlijk altijd een beetje koffiedik kijken met dit soort voorspellingen, maar feit is dat Windows Phone sinds de introductie van de eerste versie, eind 2010 (WP7), in vier jaar tijd nauwelijks meer marktaandeel heeft weten te scoren. Een aantal fabrikanten, Sony bijvoorbeeld, hebben zich sindsdien teruggetrokken als Windows Phone 7 producent of maken hooguit mondjesmaat nieuwe toestellen voor specifieke markten, zoals Samsung en HTC. Dezelfde bronnen claimen ook dat Huawei overweegt om Windows Phone de rug toe te keren. Kortom, bepaald geen goed nieuws voor Microsoft dat natuurlijk zelf wel volop nieuwe Windows Phone toestellen blijft maken. Daarvoor werd de noodlijdende smartphone tak van Nokia zelfs overgenomen.

Het goede nieuws voor Microsoft is dat inmiddels wel diverse andere, Chinese, fabrikanten die Windows Phone toestellen gaan maken gestrikt zijn. Maar, zo claimen de analisten, de huidige goedkope Windows Phones kunnen, op prijs en prestatie niveau, niet concurreren met vergelijkbare Android smartphones.

Daar ben ik het overigens maar ten dele mee eens. In landen als China en India zal dat kloppen, maar hier in Europa zijn de goedkope Lumia's juist een zeer goed alternatief. De 5XX en 6XX modellen leveren een prima prijs-kwaliteit prestatie in hun klasse en datzelfde kan ook gezegd worden voor de mid-range 8XX en de high end 9XX series. Helaas worden er daarvan gewoon te weinig verkocht om echt succesvol te kunnen zijn. En ja, om echt geld te kunnen verdienen met de goedkopere 5XX en 6XX modellen moeten die toestellen vooral in grote aantallen over de toonbanken vliegen. Aantallen die, ondanks de relatieve populariteit in sommige landen, hier in Europa nauwelijks gehaald kunnen worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.