Nieuws
17 april 2008 - Ron Smeets

Marktaandeel Nokia daalt, winst stijgt

De Finse fabrikant heeft vandaag de nieuwste kwartaalcijfers bekendgemaakt en die zijn wederom bijzonder positief.

Het enige 'slechte' nieuws was het feit dat Nokia's marktaandeel dit kwartaal (Q1 2008) met 1% daalde naar 39%. Dat is natuurlijk nog geen alarmerend nieuws maar ik kan me ook niet voorstellen dat ze daar in Finland echt blij mee zijn.

Gelukkig voor Nokia maakten de overige cijfers deze 'domper' meer dan goed. Zo steeg de winst, vergeleken over dezelfde periode een jaar geleden met 28% naar 12.7 miljard Euro en werden het afgelopen kwartaal 115.5 miljoen toestellen verkocht. Ter vergelijk, LG mikt voor het hele jaar op de verkoop van minimaal 100 miljoen mobieltjes.

Opvallend is verder de verschillen in het aantal verkochte toestellen per werelddeel. Zo werden in Europa, vergeleken met Q1 2007, dit kwartaal 7.5% meer toestellen verkocht (25.7 miljoen), in Azië/Oceanië stegen de toestelverkopen zelfs met 43.9% naar 34.1 miljoen terwijl de verkoopcijfers in Noord Amerika met maar liefst 45.8% DAALDEN naar een schamele 2.6 miljoen toestellen.

Overigens was China afgelopen kwartaal alleen al goed voor de verkoop van zo'n 21 miljoen Nokia's. Dat is bijna net zoveel als heel Europa. In China wonen dan ook bijna 2 keer zoveel mensen die lang nog niet allemaal een mobieltje hebben.Gerelateerde links:
1.15 miljard mobieltjes verkocht in 2007
Nokia heeft nu 40% van de toestelmarkt in handen
Nokia gaat inleveren!
Nokia ziet omzet en winst weer fors stijgen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.