Toestellen
28 oktober 2005 - Gerben Mak

Markt voor PDA's blijft dalen

De wereldwijde markt voor pocketpc's en andere PDA-achtigen is voor het zevende achtereenvolgende kwartaal gedaald in afzet in het derde kwartaal van 2005. Volgens IDC's Worldwide Handheld QView slonk de markt met 17% over de jaren, en 8,8% in Q3 dit jaar. Er zouden 1,6 miljoen eenheden zijn verscheept. Het zijn vooral de toenemende competitie tussen producenten, gecombineerd met verzadiging van de mobiele consument, die de druk op de handheldmarkt vergroten.

Toch blijven fabrikanten komen met nieuwe product introducties, software upgrades en nieuwe toepassingen zoals GPS navigatie. Daarom is de algemene verwachting dat er in het komende feestdagen seizoen toch weer een impuls aan de toestelverkopen zal worden gegeven. Vooral de fabrikanten van hybride toestellen, waarin internet, data en spraak samen zijn gevoegd, kunnen rekenen op groei.

Palm en HP hadden nog het meest te maken met dalende afzetten, terwijl Dell de schade nog beperkt wist te houden. Acer ziet daarentegen zijn afzet groeien. Nieuwkomer in de top5 is Mio, dat zeer succesvol met PDA's gecombineerd met navigatie de markt wist te penetreren.

Over de auteur: Gerben Mak