Entertainment
18 juni 2008 - Ron Smeets

Mannen gevoeliger voor muziek dan vrouwen

Onder andere ter gelegenheid van de lancering van de Sony Ericsson W350i heeft de Zweeds-Japanse toestel fabrikant psycholoog Savid Moxon in de arm genomen om onderzoek te doen naar het effect die zogenaamde 'Sound Snacks' hebben op de fysieke en mentale gesteldheid van mannen en vrouwen.

'Sound Snacking' is het luisteren naar korte stukjes muziek en/of delen van platen, iets dat maar liefst 93% van de jongere (18 tot 24 jaar) Nederlandse muziekfans regelmatig doet.

Uit het onderzoek, waaraan ruim 200 jongeren deelnamen, blijkt nu dus dat mannen veel beter kunnen bepalen welke muziekgenres hen fysiek zullen beïnvloeden en zijn zich meer bewust van hoe ze zich door verschillende geluiden zullen voelen.

Mannen raakten het meest opgewonden van korte stukjes Britse soul: de zijdezachte stemmen van de soulartiesten vervulden de mannen met hartstocht. Estlandse rock (33%), Letse pop (67%) en Duitse hiphop (76%) verhogen echter ook de testosteronspiegel en zijn de ideale zinnenprikkelende muzieksoorten: je reinste muzikale afrodisiacum dus.

Vrouwen, die zich minder bewust zijn van het effect van hun muzikale voorkeur op hun lichaam, raakten het meest opgewonden van pikante Spaanse Latin.

Psycholoog David Moxon: “Er is maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van muziek op de fysiologie vergeleken met de effecten ervan op de stemming. Deze resultaten van Sony Ericsson vormen een belangrijke bijdrage op dit terrein.

Wat misschien nog het meest verrassend was, was het feit dat zulke korte ‘shots’ muziek onze fysiologie kunnen veranderen, en het feit dat we in het algemeen slecht kunnen beoordelen welke effecten verschillende soorten muziek biologisch gezien op ons hebben.”

Nog enkele (opmerkelijke) resultaten van Moxon's onderzoek.

Muziek waarvan mensen denken dat het hen ontspant, heeft vaak een compleet andere uitwerking: het lichaam vertoont stressniveaus die door de hersens niet worden opgepikt.

Zo hoeft muziek niet per se langzaam te zijn om een ontspannende werking te hebben. Sterker nog, fysiologisch gezien waren de meest ontspannende muziekgenres onder meer de snelle nummers van Kroatische pop (30%), Letse poprock (36%) en Poolse poprock (17%).

Mensen kunnen evenmin goed vaststellen welke muziek hen seksueel prikkelt. Het Nederlandse levenslied en Duitse hiphop beïnvloedden de testosteronspiegels van 75% van de deelnemers, die hierdoor in een romantische stemming raakten. De meeste mensen waren zich echter niet bewust van de kracht van deze muziekgenres.

Spaanse Latin veroorzaakt de meeste stress: bij 89% van de deelnemers steeg de cortisolspiegel na het luisteren naar dit muziekgenre.

Van Deense akoestische pop kunnen mannen alerter en levendiger worden, maar vreemd genoeg heeft het op vrouwen een tegenovergesteld effect. Zij hebben Zuid-Afrikaanse rock nodig om hun stemming op te vijzelen.

Er was maar één Sound Snack die op beide seksen hetzelfde effect had: de ouderwetse, opgetogen melodie van Belgische soul verminderde het stressniveau bij zowel mannen als vrouwen en werkte voor iedereen ontspannend.

Het wonderbaarlijkste lichamelijke effect werd bewerkstelligd door Kroatische pop: bij 100% van de deelnemers daalde de cortisolspiegel en steeg de IgA. Dit betekent dat deze muziek de luisteraars ontspant en tegelijkertijd hun immuunsysteem versterkt.

Roemeense dance en Litouwse R&B leidden tot sterke dalingen van IgA-spiegels (respectievelijk 67% en 100%), wat inhoudt dat ze het immuunsysteem nauwelijks versterken. Een portie Kroatische pop kan echter wel een uitstekend middel zijn om het gevoel van welzijn te verhogen.

De vraag is nu natuurlijk wat Sony Ericsson met de resultaten van dit onderzoek gaat doen in relatie tot hun 'core business', het verkopen van mobiele (muziek) telefoontjes. . .

Harold de Kort, Communicatie manager van Sony Ericsson Benelux, zegt hierover: “We weten dat het luistergedrag van onze jongere klanten naar muziek voortdurend verandert. We wilden meer te weten komen over hoe ze precies naar hun playlists luisteren en hoe hun muziekkeuze hen zowel fysiek als emotioneel beïnvloedt.

Hierdoor kunnen we onze producten voortdurend afstemmen op hun behoeften. De W350i is de nieuwste telefoon van Sony Ericsson met Walkman on Top-bediening, waarmee gebruikers met één druk op de knop naar Sound Snacks kunnen luisteren. Hierdoor wordt deze huidige trend nog makkelijker beschikbaar en is W350i de ultieme telefoon.”Gerelateerde links:
Mobiele muziek apart vak op Universiteit
Sony Ericsson CES primeurs: Z555i, W350i en W760i - Update
W350i is de eerste WalkmanPhone met flip cover
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.