Nieuws
15 augustus 2013 - Redactie MobileCowboys

Malware via mobiele advertentienetwerken van hackers

Volgens Business Insider kunnen hackers via zelfgemaakte mobiele advertentienetwerken toegang krijgen tot smartphones. Deze mobiele advertentienetwerken installeren vervolgens malware via de standaard apps, die vervolgens dure sms'jes verstuurt vanaf het toestel. Het feit dat deze mobiele advertentienetwerken ervoor zorgen dat malware via de standaard apps geïnstalleerd wordt, is vrij uniek. Normaal gesproken is malware namelijk te vinden in geïnfecteerde bestanden. 

De werking hiervan is vrij simpel: app-ontwikkelaars maken vaak gebruik van SDK's (software development kits) bij het ontwikkelen van applicaties, waarbij het mogelijk is om verschillende netwerken te gebruiken. Zo wordt advertentieruimte bijvoorbeeld vergeven aan advertentienetwerken, waarbij gekeken wordt wie de hoogste bieder is. De SDK zorgt ervoor dat de advertenties aanwezig zijn in de applicaties en de app-ontwikkelaar deelt de opbrengst met het advertentienetwerk.

De hackers zorgen er juist voor dat de afhankelijkheid van app-ontwikkelaars misbruikt wordt. De malware doet zich namelijk voor als een regulier advertentienetwerk. Wanneer de app-ontwikkelaar geen aandacht schenkt aan deze netwerk en alleen kijkt naar het hoogste bod, is de kans groter dat de app wordt geïnfecteerd met deze malware. Bij de installatie van een app gebeurt er niet meteen iets, pas wanneer er een andere app wordt gedownload. Tijdens het downloaden van de volgende app verschijnt er een pop-up waarbij de gebruiker toegang gevraagd wordt tot de sms-dienst van de smartphone. Het is dus verstandig om goed op te letten en het niet automatisch goed te keuren als een applicatie toegang vraagt tot bepaalde diensten op je smartphone.  

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl