Nieuws
16 april 2013 - Ron Smeets

Malware infecties op smartphones steeg met 163% in 2012

Volgens een onderzoek van NQ Mobile is het aantal malware incidenten op smartphones (en tablets) in 2012 met 163% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden 65.277 vrussen en malware apps ontdekt. In 2011 waren dat er nog 24.794.

Android toestellen worden het vaakst geinfecteerd. Bijna 95% van alle malware werd aangetroffen op op een Android, ofwel meer dan 32.8 miljoen toestellen.

Deels komt dat natuurlijk omdat er inmiddels al ruim 800 miljoen Android toestellen in omloop zijn, maar het Google OS blijft verreweg het populairste besturingssysteem voor malware en virus aanvallen. Kijkend naar de verdeling per land dan staan China (25.5% van alle incidenten), India (19.4%) en Rusland (17.9%) aan top, gevolgd door de VS (9.8%) en Saudi Arabië (9.6%).

De meeste malware en virussen vonden hun weg naar smartphone via het zogenaamde App Repackaging. Dit is op zich een normale technologie die gebruikt wordt voor het automatisch updaten van apps, maar kan door malafide bedrijven en personen dus vrij eenvoudig misbruikt worden om toestellen te infecteren. Het sturen van malafice URLs en SMiShing (geinfecteerde SMS'jes) komt ook reletief veel voor.

Tips om malware en virussen te voorkomen zijn het gebruiken van een (mobiele) virusscanner en natuurlijk ook uitkijken bij het installeren van (onbekende) apps en het openen van SMS'jes van onbekende afzenders. Regelmatig je toestel updaten (nieuwe versies en security updates van het OS) is ook aan te raden. Gelukkig worden die tegenwoordig meestal automatisch uitgerold.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.