Nieuws
15 februari 2010 - Ron Smeets

Maemo en Moblin verder als MeeGo

Nokia is, dat moge inmiddels bekend zijn, niet aanwezig op het Mobile World Congress, maar de Finnen hosten een eigen evenement op een steenworp afstand van de Fira. Daar kondigde men vanochtend de fusie tussen Maemo en Moblin aan. De twee Open Mobiele besturingssystemen, die beiden gebaseerd zijn op het Linux platform, gaan voortaan verder onder de naam MeeGo.

Op zich geen verkeerde ontwikkeling want als je het mij vraagt waren er al veel te veel (verschillende) mobiele besturingssystemen op de markt. Nu is een fusie tussen twee van de kleinsten natuurlijk niet meteen wereldnieuws, maar omdat Maemo en Nokia erbij betrokken zijn is het wel het vermelden waard.

Beide besturingsystemen werden overigens pas in twee (elk één) smartphones toegepast. De Nokia N900 (Maemo 5) en de onlangs voor de tweede helft van 2010 gepresenteerde LG GW990. De vraag is nu natuurlijk of dat toestel nog op de markt gaat komen met het Moblin OS of dat LG hem gelijk uitrust met MeeGo.

Tijdens de presentatie van MeeGo werd in ieder geval gesproken over een release van het OS in het tweede kwartaal, dus nog voor de zomer, en de eerste producten zouden in het derde kwartaal op de markt komen. MeeGo is niet alleen geschikt voor smart- en multimedia phones maar we zullen dit OS ook gaan tegenkomen op Netbooks, Tablets, Connected TV's en zelfs in de infotainment systemen van onze auto's. Klinkt ambitieus en dus ben ik zeer benieuwd naar de ontwikkelingen van de komende maanden.

Persbericht

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.