Nieuws
18 augustus 2008 - Ron Smeets

Made in China: 605 miljoen mobieltjes in 2008

Volgens berekeningen, naar aanleiding van marktcijfers en voorspellingen van lokale toestel fabrikanten, van het Chinese CCID Consulting rollen er dit jaar zo'n 605 miljoen mobieltjes van de lopende banden. Een stijging van 10% in vergelijking met 2007 toen de teller op 550 miljoen bleef steken.

Verreweg de meeste toestellen, 400 miljoen, die in China geproduceerd worden zijn bedoeld voor de export. De overige 205 miljoen worden in het land zelf verkocht.

In de eerste zes maanden van dit jaar produceerden de Chinezen 279 miljoen mobieltjes. Ongeveer twee derde van die productie betrof toestellen van Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson en LG. Vorig jaar lag dat percentage nog rond de 75%.

Het is niet duidelijk of in bovenstaande productie cijfers ook rekening gehouden is met de vele tien- of honderd-duizenden fake toestellen die jaarlijks in China van de band rollen. Ik denk namelijk van niet ;-)Gerelateerde links:
Samsung gaat toestellen maken in Vietnam
Helft van alle mobieltjes nu 'Made in China'
Meer GSM's dan PC's in China

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.