Nieuws
29 september 2016 - Ron Smeets

Maak je smartphone en tablet 'Boefproof' Onderzoek wijst uit dat 82% van onze mobiele apparaten niet goed beveiligd is tegen diefstal

Onderzoek heeft uitgewezen dat 82% van onze smartphones en tablets niet afdoende beveiligd zijn tegen diefstal. Daarom start de overheid een campagne om iedereen ertoe te bewegen zijn of haar smartphone en tablet 'Boefproof' te maken.

En dan gaat het niet om alleen het vergrendelen van de apparaten door middel van een pincode, veeg-patroon of, indien aanwezig, vingerafdruk beveiliging. Nee, de overheid wil dat we ook diensten als 'Zoek mijn iPhone' en 'Zoek mijn Android' waarmee op afstand de lokatie van het toestel kan worden opgevraagd en beveiligingsinstellingen die het mogelijk maken om toestellen op afstand te vergrendelen en/of de inhoud te versleutelen, dan wel wissen. Een gestolen smartphone of tablet wordt hierdoor onbruikbaar gemaakt en met een beetje geluk, en inzet van de sterke arm, kunnen de dieven eenvoudiger opgespoord worden.

Wanneer iedereen zijn mobiele apparaten op deze manier beveiligd wordt het voor dieven steeds onaantrekkelijker om ze te stelen. Een beetje zoals dat in de jaren negentig bij autoradio's ging, al werd dat met name door de industrie zelf geregeld. Denk aan de afneembare frontjes en het instellen van een PIN code die ingevoerd moest worden als de radio even niet met de stroomvoorziening in de auto verbonden was geweest. Het stelen van autoradio's komt daardoor tegenwoordig vrijwel niet meer voor. Dat geldt overigens niet voor navigatiesystemen en andere apparatuur die in geparkeerde auto's achter gelaten worden, maar dit ter zijde.

Op de website 'Maak het ze niet te makkelijk' wordt voor de meest gangbare toestel merken, van Alcatel tot en met Sony, uitgelegd hoe je de extra beveiligingsopties aan moet zetten. Uiteraard begint alles met het gebruiken van een goede PIN code voor zowel het toestel als de simkaart. Dus niet '0000', '1234' of een ander eenvoudig te raden combinatie!

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door PanelWizard, liet ook zien dat maar liefst 43.1% van de Nederlanders niet weet dat hun smartphone of tablet beter tegen diefstal te beveiligen is. Om de een of andere reden lag dat percentage bij vrouwen (49/4%) wel een stuk hoger dan bij de mannen.

Op dit moment is nog geen kwart (23.6%) van alle smartphones in Nederland 'Boef[roof'. Bij tablets is dat nog minder; 17.7%.

(Foto's: Picture Factory en thodonal - Fotolia)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.