Toestellen
12 april 2012 - Ron Smeets

Lumia 900 duurder om te maken dan de iPhone 4S (16GB)

De Nokia Lumia 900, het huidige topmodel van de Finse Windows Phone line-up die binnenkort ook naar Nederland komt, kost, om te maken, meer dan de iPhone 4S (16GB) van Apple. Om precies te zijn 21 dollar meer, op basis van de onderdelen prijzen van dit moment (april 2012).

Kijkend naar de hardware specificaties, waar Nokia natuurlijk zelf niet veel over te zeggen heeft omdat die door Microsoft 'opgelegd' worden, dan is de Lumia 900 bepaald geen extreem high-end model, vergeleken met de 16GB versie van de iPhone 4S.

OK, de Lumia 900 heeft een groter scherm (4.3 inch vs 3.5 inch), maar het is een AMOLED display en geen Retina. Daarnaast heeft de iPhone 4S een dual core processor en moet de Lumia het doen met een single core chip. In het gebruik merk je daar overigens weinig van als je puur kijkt naar de snelheid en soepelheid van het toestel en OS.

Waarom Nokia meer geld moet uittrekken voor de productie van de Lumia 900 (onderdelen en assemblage) dan Apple is deels koffiedik kijken en appels met peren vergelijken, maar her en der wordt gespeculeerd dat de Finnen momenteel niet meer in staat zijn om de 'beste deals' te sluiten met onderdelenleveranciers. Op zich is dat wel te begrijpen. Nokia verkoopt momenteel zo'n 12 miljoen smartphones in één kwartaal, waarvan 2 mljoen Lumia (Windows Phone) modellen. Cijfers van de Lumia 900 zijn, zo kort na de lancering in de VS, nog niet beschikbaar natuurlijk. Apple heeft, volgens analisten, in dit kwartaal naar verwachting ruim 37 miljoen iPhones verkocht. Die verschillen in verkoopaantallen hebben ongetwijfeld invloed op de prijs die Nokia en Apple kunnen bedingen bij hun respectievelijke onderdelen leveranciers.

De grootste inkoop verschillen zitten in de kosten van het touchscreen scherm ($58 voor de Lumia 900 vs $37 voor de iPhone 4S) en de netwerk componenten ($38 vs $23,50). Nokia gebruikt daarentegen wel weer goedkopere mechanische en electronische onderdelen ($18 vs $33).

Hieronder kun je nog een vergelijk zien van de 'Bill Of Materials' (BOM) van zowel de Lumia 900 als de iPhone 4S 16GB.

De Lumia 900: Lumia-900-BOM-s

De iPhone 4S (16GB): iPhone-4S-16GB-BOM

Via (iSuppli Lumia 900), Via (iSuppli iPhone 4S), IntoMobile

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.