Nieuws
29 februari 2012 - Chris Bannink

LTE, wanneer krijgt Nederland dat?

Vandaag demonstreerde netwerkbedrijf Ericsson een snelheid van 150 MbpS via haar LTE netwerk. Volgens henzelf de eerste maal dat dat werd gedaan. Op zich een mooie mijlpaal, zij het dat Ericsson zelf 2 jaar geleden al een wereldrecordsnelheid van 1GbpS kon demonstreren. Wellicht waren de omstandigheden niet vergelijkbaar tussen de tests. Interessanter is waarom er in diverse landen zoals Zweden Zuid Korea, USA en Japan al LTE netwerken zijn uitgerold en in Nederland slechts enkele pilots zijn gestart. LTE staat voor Long Term Evolution en dat moeten we wat Nederland betreft kennelijk letterlijk nemen. 

Hierdoor hebben we voorlopig nog geen 4G telefoons en loopt de achterstand met andere landen op. In breedband profiteren we inmiddels wel van onze snelle breedbandverbindingen waar we voorop lopen in de wereld. De snelle mobiele verbindingen blijven nog uit. 

De operators en kabelaars in Nederland hebben al frequenties voor de 2,6 Ghz band sinds april 2010. Een overzicht van alle partijen en de toen gewonnen frequentieruimte:

Naam winnaar Aantal vergunningen (vertaald naar aantal MHz)
Ziggo 4 4 vergunningen (40 MHz)
Tele2 4 vergunningen (40 MHz)
KPN 2 vergunningen (20 MHz)
Vodafone 2 vergunningen (20 MHz)
T-Mobile 1 vergunning (10 MHz)

Blijkbaar zijn voor deze bedrijven de investeringen in LTE nog te hoog en/of zijn de 3G/UMTS investeringen nog niet terugverdiend. Het mobiele data gebruik is sinds de introductie van de iPhone geëxplodeerd en de groeiverwachtingen blijven hoog. Benieuwd wanneer we hier gebruik kunnen gaan maken van snelheden van boven de 50MbpS. Nu zijn de gemiddelde download snelheden rond de 7 a 10MbpS met uitschieters naar 28 Mbps door Vodafone op enkele plaatsen. Snelheden van 150 Mbps (laat staan de genoemde 1Gbps) door Ericsson al aangetoond, zijn voor Nederland voorlopig nog de ver van mijn bed show.