Toestellen
02 juli 2007 - Ron Smeets

Losse iPhone onderdelen kosten nog geen 200 Euro

Eerder vandaag meldde ik al dat Apple in de eerste 2 dagen al ruim 500.000 iPhones verkocht heeft en inmiddels zal die teller wel al zijn opgelopen tot ver boven de 600.000, maar die cijfers zijn (nog) niet officieel.

Voor diegenen die zich afvragen wat Apple nu verdiend aan de 300 miljoen dollar omzet van die 500.000 toestellen heeft Teardown de kosten van de losse onderdelen van de iPhone eens bij elkaar geteld.

Het zal niemand verbazen dat Steve Jobs en zijn marketing team ervoor gezorgd hebben dat er een stevige marge op de iPhone zit.

Volgens de berekeningen van Teardown bevat één 8GB iPhone voor 220 dollar aan losse onderdelen. Voor de 4GB versie is dat net 200 dollar, In Euro's respectievelijk ca. 170 (8GB) en 150 Euro.

Puur op de onderdelen verdiend Apple dus zo'n 300 dollar (225 Euro) op de 4GB versie en 380 dollar (280 Euro) op de 8GB iPhone. In de praktijk blijkt overigens dat meer dan 95% van alle iPhone kopers voor de laatste (duurste) versie kiezen.

Wat bij de berekening wel nog vermeld moet worden is dat de rekenaars van Tearown geen rekening gehouden hebben met de kosten voor assemblage, transport en distributie. De bovengenoemde bedragen zijn dus geen pure winst, maar in ieder geval pakt Apple het een stuk slimmer aan dan Sony bij de lancering van de Playstation3 ;-)Gerelateerde links:
Marketingplan voor de iPhone??
Ga jij een iPhone kopen?
Goedkopere versie van de iPhone in de maak?
Nog wat (markt)gegevens over de iPhone
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.