Nieuws
03 maart 2015 - Ron Smeets

Lollipop verdubbelt aanwezigheid maar dat zegt lang niet alles Martkaandeel nieuwste Android versie ook nog altijd kleiner dan Gingerbread

De aanwezigheid van Android Lollipop op smartphones (en tablets) is de afgelopen maand weliswaar meer dan verdubbeld, maar daarmee is de nieuwste versie van het Google OS nog altijd niet bijzonder wijd verspreid. Sterker nog, Gingerbread, toch al zes versies ouder, heeft nog altijd meer dan het dubbele marktaandeel.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik verwacht had dat met de komst van de updates voor de Galaxy S5 en de HTC One (M7 en M8) het aandeel van Lollipop nu hoger zou zijn dan de 3.3% die Google vanochtend zelf bekend maakte. Een maand geleden was dat 1.6%.

Ook wanneer je de groei van Lollipop vergelijkt met die van KitKat dan valt het ietwat tegen. Android 4.4.X groeide met 1.2% en Lollipop dus met 1.7%. De meest gebruikte Android versie van dit moment is overigens nog altijd Jelly Bean (4.1.x t/m 4.3.x) met 42.6%. Kitkat zit daar met 40.9% vlak achter.

Ik ben nu echt wel benieuwd hoe het aandeel Lollipop zich de komende maand gaat ontwikkelen. Natuurlijk, eind maart komt de nieuwe HTC One M9, kort daarop, 10 april, gevolgd door de Galaxy S6 (edge). Die toestellen hebben Lollipop 'af fabriek' aan boord en dan zal het gebruik van de jongste Android variant zeker gaan stijgen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.