Concepten
05 februari 2009 - Paul Brackel

Location Based Human Logistics

Waar gaat dit over ? 

Dit is een marketing term die kennelijk wil zeggen dat locatie technologie toegepast wordt in meer huiselijke omgeving met als doel de bewegingen van leden van het gezin (kinderen) of belangrijke voorwerpen (auto, caravan, boot) te faciliteren.

Isaac Daniel Inc is een schoenfabrikant die high-tech schoenen voor de consumenten en professionele markt produceert. Op een beurs in Las Vegas werden running shoes getoond voorzien van locatie technologie. Er zijn twee varianten een GPS schoen en een SMS schoen. 

LBHL1 

Het bedrijf weet alles van ontwerp en productie van schoenen, maar weinig van mobiele technologie. Daarom heeft ze de GSM/GPS technologie ingekocht bij ID Conex . ID Conex, tevens mobile virtual network operator (MVNO), levert de consument een SIM kaart met data abonnement voor toegang tot het mobiele internet. Hier is hoe het werkt. Filmpje op NBC.

De ‘GPS schoen’ heeft zowel GSM en GPS technologie aan boord en kan je op 2 manieren gebruiken. In unmanaged mode: alleen als je op de panic button drukt wordt de door de GPS chip afgegeven positie via het mobiele datanetwerk naar een datacenter gestuurd; in de managed mode wordt je positie in korte intervallen doorgestuurd t.b.v. tracking door het datacenter. De schoen inclusief batterijlader kost $ 350.

 De ‘SMS schoen’ heeft dezelfde technologie aan boord en wordt met 4 gekleurde knoppen bediend. Druk je de rode knop in dan ‘belt de schoen het 911 emergency nummer’, de zwarte knop hangt dat gesprek weer op, de gele en blauwe knoppen zorgen dat een SMS naar je ouders of vrienden gestuurd wordt.

Voor wie is zoiets nuttig ? Wandelaars, (gehandicapte) kinderen, oudere mensen die ongewild kunnen gaan zwerven, militairen, politie en veel meer.

De schoenen kosten € 200 meer dan de gewone. Dat wordt voor kinderen nogal kostbaar omdat ze elk jaar nieuwe nodig hebben. Daarom kan je de module er gemakkelijk zelf verwisselen.

Personal GPS Locators

Behalve de high-tech schoenen zijn er andere GPS locators. Zoombak.com levert personal locator devices met ingebouwde GSM/GPS technologie in 3 produkten: Car & family locatorDog locator    en Universal locator voor auto, boot, caravan, e.d.

 Een andere leverancier van technologie is Laipac technologies. Dit bedrijf  levert een range van GSM/GPS produkten, zoals de S-911 locator voorzien van slechts een paar knoppen: om te bellen en een gesprek te voeren met max 3 nummers, een SOS button die 911 belt en een SMS/e-mail button. Functioneel is dit apparaat nagenoeg identiek aan de GPS schoen. Binnenkort komt Laipac met een pols uitvoering van de S-911.

GPS locator devices hebben aansluiting op een data center, zoals dat van Location Now, waar tracking gedaan wordt.

Wat bieden deze apparaten ? Peace of mind in goed nederlands een gerust gevoel.

Samenvattend zie ik de volgende trends:

Location Based Services (LBS) is een markt en industrie in wording.

GPS chips worden toegepast in en ten behoeve van veel dat we buitenshuis gebruiken en dat veel (emotionele) waarde voor ons heeft (kinderen, huisdieren, ouders, auto, caravan, boot)

Operators gaan in de toekomst veel flat-fee databundels verkopen. Nu zijn er 18 miljoen SIM kaarten in omloop en over 15 jaar kunnen dat er gemakkelijk 2-3 keer zoveel zijn.

Veel van deze SIM kaarten zullen een lage ARPU (average revenue per user) hebben. Op zich niet zo erg want het gebruik van het netwerk in bovenstaande toepassingen zal verwaarloosbaar zijn.                                   

Over de auteur: Paul Brackel