Nieuws
30 januari 2013 - Ron Smeets

Liveblog BlackBerry 10 launch

Vandaag is het grote moment voor RIM eindelijk daar. De officiele onthulling van BlackBerry 10 en de eerste toestellen die met het nieuwe OS uiitgerust zijn. Vlak voor de start van het evenement doken de eerste exemplaren van de Z10 al op in winkels hier in Londen dus het gerucht dat de eerste BlackBerry 10 toestellen heel snel na de lancering al te koop zouden zijn klopt, evenals de naam van het toestel; Z10.

Enfin, precies om 16u00 (Nederlandse tijd) startte het event hier in Londen, maar ook in Johannesburg, Parijs, Toronto, Dubai en New York. Na een korte lokale introductie wast het woord aan Thorsten Heins, CEO van RIM, om het grote nieuws live vanuit New York wereldkundig te maken.

Na een rondje langs de velden was het woord eerst nog even aan Alec Saunders. Ja, die van de videoclips ;-) Hij is, natuurlijk, bijzonder enthousiast over BlackBerry 10. Over apps zei hij: "Voor een nieuw smartphone OS heeft BlackBerry 10 tijdens de lancering de meeste apps'.

Thorsten Heins begon met te zeggen dat BlackBerry vandaag niet aan de finish staat, maar dat de lancering van BlackBerry 10 juist de start is van een nieuw tijdperk voor RIM. BlackBerry 10 wordt het OS dat gebouwd is om mensen in beweging te houden. Uhhm, nee geen sportmobieltje, maar meer zoiets van altijd connected, altijd toegang tot je data en altijd paraat. Willen we dat wel? Als ik hier zo om mij heen kijk... ja ;-) Maar goed, dat Thorsten Heins enthousiast is over BlackBerry 10 is wel duidelijk. 

Hij vervolgde zijn verhaal, en het opbouwen van de spanning naar de lancering met een korte historie over de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar. Van het moment dat RIM besloot om helemaal voor een nieuw eigen systeem te gaan in plaats van dat van een 'ander' te adopteren (Android bijvoorbeeld).

Het volgende grote nieuws van Heins, na een korte lofzang voor Mike Lazaridis, was de bekendmaking dat RIM voortaan door het leven zal gaan als 'BlackBerry'. Research in Motion is nu dus niet meer...

En toen... tijd voor de lancering van de eerste toestellen. Zoals in vele geruchten al te zien was toverde Thorsten Heins een touchscreen only variant, de BlackBerry Z10 en eentje met een Qwerty toetsenbord, de BlackBerry Q10 uit zijn hoge hoed. Hieronder staat de eerste foto die ik kon maken. Letwel dit is dus vanuit Londen via een video uplink in New York gefotografeerd. De foto is dus niet heel scherp. Later volgen betere kiekjes. Overigens stond op het scherm in de zaal hier in Londen ook de witte variant van de BlackBerry Z10 (zie tweede foto hieronder).

Nadat de toestellen geshowd waren volgde een demo van het OS. Daarin valt vooral op dat RIM... uhhmm, BlackBerry ;-), heel veel tijd gestoken heeft in de integratie van apps zoals facebook, agenda en andere functies binnen het OS. Alles is direct beschikbaar zonder dat je echt tussen apps hoeft te switchen (openen en sluiten dus). Bij de contacten worden ook alle connecties tussen jouw en je contacten automatisch en real time bijgewerkt. Denk aan laatste email, linkedin- en social media updates en dergelijke.

Het virtuele toetsenbord van BlackBerry 10 heeft een bijzondere vorm van 'voorspellende' tekst instelling. Aan de hand van de zinsopbouw worden onder bepaalde letters de meest waarschijnlijke volgende woorden getoond. Die kun je met een korte veeg selecteren. Zoals ik eerder al schreef ziet het er bijzonder gebruiksvriendelijk uit, maar het zal zeker wennen zijn. Daarnaast is het voor Nederland (en delen van België) natuurlijk ook belangrijk dat de Nederlandse taal ondersteund wordt.

Waar BlackBerry met BlackBerry 10 ook aan gedacht heeft is de 'scheiding' tussen werk en privé. BlackBerry Balance zorgt er voor dat je zakelijke informatie en email beschikbaar hebt wanneer dat nodig is maar dat het beveiligd (en 'onzichtbaar') wordt wanneer je de 'personal' modus kiest. Handig wanneer thuis de kids met je toestel rondlopen. Voor zover dat nog gebeurt natuurlijk ;-)

BlackBerry Messenger is natuurlijk ook prominent aanwezig in BlackBerry 10. Een extra functie is BBM Video voor het voeren van videogesprekken. Tijdens die gesprekken kun je ook gewoon blijven chatten (tekstueel dus). 

BlackBerry remember is feitelijk een soort van bookmark, task manager en wish list in één. Je kunt browser pagina's opslaan, voice memo's er aan toevoegen en ze direct in je agenda of to-do list plaatsen. Klinkt als een leuke gimmick maar ook dit vergt heel wat gewenning, plus de noodzaak om het ook echt te willen en moeten gebruiken.

De Timeshift functie van de camera zorgt er voor dat je 'terug' in de tijd kunt editten na het maken van een foto. Als je merkt dat een van de personen op het scherm zijn ogen dicht heeft; gewoon even 'timeshiften' naar het moment dat zijn of haar ogen open zijn. Dit is overigens een functie die tegenwoordig al in meerdere smartphones zit.BlackBerry Story Maker is ook nog wel een aardige nieuwe functie. Daarmee kun je eenvoudig foto's en video's aan elkaar knopen tot één 'fimplje'.

Daarna werd kort gesproken over Apps. Bij de lancering zullen er al meer dan 70.000 beschikbaar zijn. Ook Skype, WhatsApp, Angry Birds, Facebook, Twitter, SoundHound, Bloomberg en nog 69.993 dus ;-) Kortom, het jaar dat RIM (toen nog wel) geinvesteerd heeft in het binnenslepen van ontwikkelaars en applicatie uitgevers lijkt vooralsnog zijn vruchten af te werpen.

De eerste BlackBerry 10, de Z10 zal morgen al in de UK te koop zijn. Canada volgt 5 februari en de VS in maart. In Nederland? Dat moet ik zometeen even navragen. Het persbericht is nog niet binnen op dit moment (17u11) en daarin zou het wel moeten staan.

Tot slot werd Alicia Keys nog voorgesteld als de nieuwe Global Creative Director van BlackBerry. Zij had een leuke anecdote over de periode dat ze even geen BlackBerry gebruikte. Ze was (tijdelijk) gevallen op de knappere 'boys' met meer 'bling' dan de oude BlackBerries. Maar nu is ze weer helemaal verknocht aan de neuwe, verbeterde, Canadese jongens... Tsja.. Je zult maar mogen zeggen dat Alicia Keys voor je werkt. Da's weer eens wat anders dan Jessica Alba ;-) Tot zover voor nu. Stay tuned voor hands-on en een videopreview in de komende dagen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.