Nieuws
25 januari 2010 - Chris Bannink

Live vanaf Momo#14 deel 1

Voor de 14e maal was er vandaag het Mobile Monday event. Sinds enkele jaren uitgegroeid tot de toonaangevende event-serie op mobiel gebied. De Amsterdamse organisatie is het voorbeeld voor veel buitenlandse Mobile Monday initiatieven geworden.

Vanaf deze momo aflevering is de locatie verplaatst van de ene voormalige kerk naar de andere, oftewel van de Rode Hoed naar De Duif te Amsterdam. Orgelmuziek bij binnenkomst, koffie, garderobe, wifi en stroom allemaal gratis. Wat wil een blogger nog meer? Goed, over naar de inhoud.

Mark Fonteijn trapt af door een polar hartslag meter om te doen die via een webapplicatie via twitter zijn hartslag laat zien. Erg leuk gezien het thema van deze momo aflevering 'Mobile Health'.

Bart Collet (foto) geeft een overview en trends over mobile health in 900 seconden.Ten eerste is er een trend van ouder wordende mensen die steeds meer zorg nodig hebben. Hiervoor zijn steeds meer mogelijkheden van monitoring nodig en voor handen. We monitoren hartslag, zuurstof, glucose etc. etc. Met Health 1.0 werd dit alleen uitgelezen, met health 2.0 is de communicatie interactief. 98% van de mensen wil liever niet naar een verzorgingshuis gaan, terwijl 80% van de wereldbevolking leeft in een gebied met mobiel bereik. Daarbij is er een grote behoefte aan kosten besparingen. Met low tech technieken als sms kan er met MHealth van 2010 tot 2015 64 miljard euro bespaard worden volgens Bart. Bart-Colet-mHealth

Dit kan mede het gebrek aan 'handjes aan het bed' verhelpen. De patiënt van vandaag heeft nogal wat noten op zijn zang. De busswords zijn empowerment en de empowered patient.

Bart denkt dat er medische data op een simkaart gezet kunnen worden. Dat geeft veel mogelijkheden voor operators omdat 19% van de mensen graag extra medische functionaliteiten op hun telefoon/simkaart heeft. We zien ook de 'blurring' (samengaan) van veel apparaten op het gebied van mHealth. Garmin en NIKE+Apple monitoren nu al vitale functies. Uiteindelijk zal je lichaam het ultieme 'point of care' worden. Het is een draagbaar device dat je altijd bij je draagt, vanaf het ziekenhuis naar je eigen huis en vanaf huis naar je lichaam. We zien nu al dat er apparaten in je lichaam worden geplaatst die kunnen communiceren met de buitenwereld (buiten je lichaam) waardoor er op afstand medicijnen kunnen worden toegediend als dat nodig is. Kortom, Bart geeft hiermee een mooi overzicht van de stand van zaken en trends van mHealth. De overige presentaties zullen onderdelen hiervan behandelen belooft Mark Fonteijn.

Nick Hunn is de volgende spreker die het heeft over 'moving mHealth beyond the handset". Hij begint over het lage energie gebruik van nieuwe bluetooth devices die jarenlang op een minibatterij kunnen werken. Ze kunnen communiceren met webapplicaties, maar dan zonder de hoge bandbreedtes en zijn gebruiksvriendelijk. Het geeft alleen zeer specifieke (beperkte) info zoals wat is je temperatuur of je hartslag. De chips zijn deze zomer beschikbaar en worden volgens Nick verwacht in mobieltjes rond kerst 2010. Realiteit is dat mHealth op de korte termijn meer gaat kosten, met name omdat we niet gaan besparen op dokters en zusters. Dokters willen het ook niet. Die hebben 200 jaar lang geprobeerd zichzelf als God te positioneren en die geven dat niet weg aan een mobieltje. Maar ook de patiënten willen het (nog) niet. Ze vertrouwen meer op oude methoden als het op hun gezondheid aankomt. Zo waar is dan het businessmodel? We moeten daarbij beseffen dat mHealth geen mensen gaat genezen. Het gaat er om waar mensen voor willen betalen. Wellicht voor een betere kwaliteit van leven. 'The wisdom of (sick) crowds' is daarbij belangrijk. Zij weten beter dan de doktoren hoe het is om met een ziekte te leven en hoe ze dat kunnen verbeteren. Mensen betalen ook graag voor devices om hun ouders beter te ondersteunen (of om te zorgen dat ze langer zelfstandig kunnen blijven en niet bij hen hoeven in te trekken). Maar ook porno en drugs hebben uiteraard al businessmodellen hiervoor ontwikkeld, aldus Nick.

Als we mHealth willen laten werken moeten we stoppen met denken als dokters en meer als patiënten is zijn eindconclusie.

Jean Frost  (foto hieronder) is de volgende spreker uit Amerika. Zij heeft het over hoe patiënten hun eigen gezondheidsdata kunnen uploaden naar andere patiënten en naar de industrie en daardoor relevante data kunnen terugkrijgen en daar wat van kunnen leren. Een lid van haar community kan op de website informatie over haar klachten uploaden. Inmiddels doen 50.000 patiënten dat, verdeeld over 9 ziektes als MS, HIV, ALS etc. Ze responderen vooral op de vraag "hoe voel je je". Die gegevens worden opgeslagen in een 'mood grafiek' en die wordt weer gedeeld met anderen. Ze ontdekken bepaalde patronen die met hun dokter besproken kunnen worden en waar ze uiteindelijk weer profijt van hebben, zegt 71% van de deelnemers na een enquete. Een ander voordeel is dat mensen via Patientslikeme eerlijker durven zijn dan tegen hun eigen dokter, bijvoorbeeld als het over bijeffecten gaat zoals een minder sexleven. Momo-Jean-Frost

disclaimer: ik schrijf dit verslag live. typo's zullen voorkomen, links en foto's heb ik niet ter plekke maar zullen op later moment worden toegevoegd door o.a. Ron Smeets die vandaag aanwezig is als fotograaf.

 Meer sprekers in een volgende posting.

Over de auteur: Chris Bannink