Nieuws
25 januari 2010 - Chris Bannink

Live vanaf Momo #14 deel 3

Na de pauze hebben we een aankondiging van Vodafone via Mark Verdegaal die de Vodafone App Star competitie kan aankondigen. Ditmaal in acht landen. De totale prijzenpot is gevuld met een miljoen euro. De Nederlandse winnaar kan 25K komen ophalen. De overall winnaar kan een ton tegemoet zien.

Daarna hebben we spreker dr. Ivor Kovic, medical blogger en oprichter van Open ECG Project. Hij begint met het begin, dat je ook kunt bellen met een mobiele telefoon. Dat was vroeger wel eens anders, als je eerst naar een telefooncel moest gaan of een anwb paal.  Nu worden 90% van alle hulptelefoontjes (112) via mobiel gepleegd, warbij 72% denkt dat het via mobiel sneller gaat. 

Wat gebeurd er bij een hartaanval? Je hart stopt met rondpompen van bloed, waardoor er heel snel actie genomen moet worden. In de eerste hulp worden nu groeps-smsjes gestuurd naar iedereen in het ziekenhuis die daarbij kan helpen zodat hulp snel ter plekke is. Ook kan de eerste hulp gebaat zijn bij foto's die van een ongeluk genomen zijn.4305848679_2a500663ef

Ook zijn er applicaties die via een boomstructuur een vrijwilliger helpen om patiënten te begeleiden. Ideaal in bijvoorbeeld 3e wereldlanden. 1 dokter kan daardoor meer patiënten helpen door betere efficiency. 

Ivor gaat gaat gedreven door met o.a. een hosanna verhaal over de mogelijkheden die de iPhone heeft gegeven en enkele iPhone apps zoals OsiriX. Doylestone Hospital heeft Android applicaties waar de dokters ter plekke erg enthousiast over zijn.  'Hacking the phone' is hij erg enthousiast over. Zoals het gebruik van een telefoon als een stethoscoop dat met een kleine add-on heel goed werkt. Of hoe kun je je telefoon gebruiken als je iemand hartmassage (CPR) moet geven. Bijvoorbeeld door een gebruiksaanwijzing op je mobiel te geven. Hier is de app Pocket CPR (van Zoll) voor gemaakt, die zelfs feedback geeft hoe vaak of hoe diep je de hartmassage moet doen. Hij heeft daar zelf een aardige mall voor gemaakt om de iPhone in te doen. Hij ziet de telefoon evolueren tot de tricorders uit StarTrek.

Fabio Sergio is Creative Director van Frog Design en is de volgende spreker. Is onder andere bekend van een TED talk in Londen. Hij wil meer appels en minder dokters, meer preventie. "Van medicure naar medicare". Hoe kun je het gedrag van mensen veranderen? Dat is beter en goedkoper dan mensen genezen. Je moet van besluiten via acties naar gewoonten gaan. Als je even aan je hart voeld, voel je het slaan, waar je normaal geen attentie voor hebt. Het heeft echter wel impact; we zijn ons bewust dat we een hart hebben dat klopt. Dit noemen we ook wel bio feedback. Hij komt bij zijn favoriete strip Iron Man, hoe die zich heeft ontwikkeld, het ijzer nodig had om te overleven, en later via een serum het ijzer liet integreren met zijn lichaam. Hij is dan volledig geintegreerd met zijn techniek, maar vertrouwd nog op een netwerk om hem heen wat we vandaag de dag het internet zouden noemen. 4306590754_0ff8d70a42 

Er zijn diverse 'tools of self reflection'. Wat dat betreft onderstreept dit het eerdere verhaal van Jeana Frost. Fitbit is een livetracker dat zelfs in je ondergoed kan en die laat zien hoeveel je beweegt. Ook Philips heeft een apparaat genaamd Direct Live. Health care is vooral gebaat bij continue monitoring van patienten met verschillende aandoeningen die erg veel voordeel kunnen hebben (verbeteren kwaliteit van leven) met die nieuwe automatische e-monitors waardoor ze minder dokter/ziekenhuis hoeven te bezoeken. Vaak kan er een connectie gemaakt worden met bijvoorbeeld een mobiele telefoon die op zijn beurt een conncectie maakt met een back office zoals een ziekenhuis. Je hartslag wordt daardoor een gesprek (conversation).

Je kunt het patroon van je medicatie zelfs laten publiceren op facebook. Waarom zou iemand dat doen? bijvoorbeeld doordat je zo zelf gekozen druk vanuit je vrienden krijgt om toch vooral je medicatie niet te vergeten (Self indulged peer pressure). Mooi inzicht. "Virtuous behaviour is social currency" aldus Fabio.

Frog komt met de app Temptd, (Temtation) dat kan zorgen dat bijvoorbeeld rokers die in de verleiding komen toch een kleine stok achter de deur hebben.

Jen McCabe is CEO en oprichter van Contagion Health en spreekt over de Quantified Self. Ze geeft een presentatie over Star Wars, Shakespeare en haar moeder. "Je hebt iedere dag een heleboel microkeuzes. Wil je wel een toast maken met Darth Vader of een van de andere geeky stuff gebruiken uit de Star Wars shop? Velen zoals Roentgen, Torvalds en Berners Lee gaven hun uitvindingenen weg aan iedereen. Hadden zij het fout? Open source is de weg om van mHealth een succes te maken. Ideaal gezien is er voor iedereen een aparte gezondheids app, omdat iedereen anders is. Hand2gether gebruikt social media om elkaar een schouderklopje te geven. Dat zorgt voor een smiley op de internationale 'happy map". Ook de H3lp app (geen typo) zorgt dat je die kan gebruiken als je echt in nood bent. Via LBS worden de juiste autoriteiten gewaarschuwd waar je bent, of wie dan ook zoals je moeder. Of het getupandmove netwerk die kan zorgen dat je elkaar stimuleerd om te bewegen. Contagion Health zorgt dat je patienten kan herkennen door de QR code op de armband van de patient te herkennen met een iPhone barcode reader. Ik verwijs graag naar de video van deze presentatie die binnenkort live zal staan zodat iedereen zelf een oordeel kan vormen. Het was in ieder geval entertaining. Momo-JenMccabe1

ter afsluiting

De nieuwe momo locatie De Duif is bij nader inzien niet veel beter dat de Rode Hoed. Veel mensen hadden een staanplaats (overboekt?). Het is ook erg gehorig. Het galmt, zelfs de voortijdige borrelaars achter in de zaal overstemden soms de sprekers.  Plus dat er maar 1 bar open was, wat vooral in de korte pauze veel gedrang gaf als een paar honderd man een drankje willen doen.

Overall conclusie is dat dit al met al weer een mooie lineup van gevarieerde sprekers was, zelfs met dit waarschijnlijk moeilijkste thema dat momoams ooit had.

disclaimer: ik schrijf dit verslag semi-live. Typo's zullen later worden verwijderd en foto's en links toegevoegd. 

Kleuren foto's van Ron Smeets (ook in postings deel 1 en 2) sepia foto's zijn van Hidde van der Lijn - www.liefdesfotografie.nl Meer foto's van hem tijdens #momoams 14 hier.

Over de auteur: Chris Bannink