Nieuws
07 juni 2010 - Chris Bannink

Live vanaf MobileMonday 16 deel 1

Mobile Monday nr 16. Vandaag viert Mobile Monday Amsterdam, beter bekend onder de tag  #momoams hun 3 jarig bestaan al weer. Wat wil zeggen dat ze met deze 16e momo toch ruim 5 bijeenkomsten per jaar hebben gehad.

Het thema vandaag is Mobile Distribution. Het toppunt vandaag zal de WWDC (worldwide developers conference) speech van Steve Jobs zijn, die we live op scherm kunnen volgen tijdens deze Mobile Monday. In een latere update uiteraard ook live verslag van Steve zijn optreden hier op Mobile Cowboys. 

Vincent Hoogsteder is cofounder van Distimo die in app store analytics doet. Inderdaad, die beroepsgroep is redelijk nieuw. Er zijn 40 verschillende app stores. iPhone heeft nu ruim 200.000 apps, iPad heeft er al 8.000 en Android heeft er 47.000 maar groeit het hardst en heeft verreweg het hoogte percentage gratis apps. Betaalde apps zijn met name de games, (zelfs op de Blackberry) gevolgd door themes. En ja, er wordt goed geld verdiend. Gameloft heeft bijvoorbeeld 25 miljoen omzet gedraaid.

De meeste app stores hebben een gemiddelde van ongeveer 3 dollar per app, behalve Blackberry en Windows Mobile die respectievelijk rond de 7 of 6 dollar zitten. Opvallend dat voor dezelfde app’s in verschillende app stores een andere prijs betaald moet worden. Er is een duidelijke trend zichtbaar van cross store developers. Ook ziet Vincent meer manieren om geld te verdienen. Behalve de eenmalige aankoop, nu ook gratis app’s met betaalde in-game extra’s. Hij sluit af met de enorme groei verwachting voor 2010 hoewel hij geen cijfers noemt. Aardig inzicht van de diverse app stores, hoewel hij qua presentatie iets te snel sprak.

Bill Scott is de Vicepresident Sales en Business Development van Getjar. Getjar is de oudste app store die er is, sinds september 2007. Ze zijn nu gegroeid tot 75 miljoen downloads per maand. 50% van de top downloads in iTunes komt van de top 60. Terwijl 50% van de downloads uit Getjar komt uit de top 1000 app’s. Hij laat een flinke lijst van zijn valued partners zien. Leuk om naast giganten als Google en Microsoft ook Layar te zien staan als enige Nederlandse partij.

Photobucket en Fandango zijn populaire foto/video app’s. Getjar heeft ook een app download pagina. Nu gaat de distributie van app' verder dan alleen de app stores, bijvoorbeeld via Vodafone, LG, Carphonewarehouse worden ook app’s aangeboden.

Hoe kun je zorgen dat mobiele browsers wel zo worden gemaakt dat mensen kunnen terugkeren. Dat kan door gebruik van app’s en is volgens Bill dus beter dan het mobiele browsen.  Ook heeft Getjar een tool om de conversie van app’s beter te laten verlopen. Ze organiseren ook de Gettie awards, met een hoofdprijs van 25.000 dollar.

Roeland Stekelenburg is de nieuwe media man van de NOS en heeft al vaker het momo podium betreden. Hij spreekt in het Nederlands, wat op zich opmerkelijk is omdat de voertaal al heel lang Engels is. Nu heeft hij een korte presentatie. Hij heeft het erg algemeen over de NOS, hun programma’s, hun branding. Online is het NOS bereik in een paar maanden verdubbeld. Zijn belangrijkste mededeling is de bouw van een centrale database van de NOS. Ze maken nu meer niche-apps in plaats van een app die alles in zich heeft. Ook zijn ze meer op browsing content gaan zitten. Ze proberen content voor steeds meer platformen te ontsluiten. Platformen waaronder ook iFrames, Hyves, Yahoo widget bar etc. etc.

Foto's (Creative Commons) door Joran Maaswinkel (@Jeeem) van DailyM 

Kijk voor deel 2 van dit momoverslag hier

Over de auteur: Chris Bannink