Nieuws
03 november 2008 - Chris Bannink

Live vanaf Mobile Monday #8: Raimo stopt

>Het thema van deze achtste Mobile Monday is "How Mobile Changed Society". Een zoals gebruikelijk volgepakte Rode Hoed begon met een inleiding van Raimo van der Klein. Hij spreekt over contextual services. In de contekst waar ik zit helpt een mobiel relevante informatie naar je toe te brengen en relevante services aan te bieden. Hij ziet daarbij drie key trends.

1.     Personal centric world. Van push programs naar pull platforms.  Je moet hierbij al bedrijf goed gaan luisteren, weten op welke content je klanten zitten.

2.     Information overload. Wat is relevant voor mij? Een filter is hierbij nodig.

3.     Dynamic context. De usp van een mobiel is dat hij weet wanneer je waar bent.

De belangijkste factoren van Personal mobile context heeft Raimo in een diagrammetje gezet, waarbij zaken als wat doe je, waar ben je, wie ken je etc. allemaal bij elkaar komen. Op moment dat iet in die context veranderd kan je mobiel je helpen met die verandering om van situatie a naar b de transitie te begeleiden. De context verandering is vaak een dagelijks ritueel, waarbij er momenten zijn waarbij je mobiel gebruikt. Zoals het checken van de files, je mail, het weer, je vrienden etc. De populaire sites spelen in op deze massale veranderingen, de niches worden nog nauwelijks verkend.Je zit in de fysieke wereld in een bepaalde context. Bijvoorbeeld je zit vast op een vliegtuig en te wachten op de eerstvolgende vlucht. Hierbij moet je bekijken wat zo iemand dan kan gebruiken van de virtuele wereld (lees het web). Raimo maakt de vergelijking met de bestaande retail, waarbij er aanbieders voorzien in behoeftes van klanten. Je wilt blijven vergelijken, zoeken en navigeren. Zowel in de fyieke wereld als i de virtuele wereld. We zoeken variëteit en/via een structuur.

Dan komt Raimo met een aankondiging:  “Zcapes” is een nieuwe startup die het voorgaande verhaal in de praktijk gaat brengen. Gelijkertijd wil Raimo gaan stoppen als voorzitter van momo. De initiatiefnemer verlaat het schip! Na deze min of meer schokkende woorden krijgt hij een flinke ovatie van de hele zaal en een presentje van zijn (interim) opvolger Mark Fontijn.

Over de auteur: Chris Bannink