Nieuws
06 september 2010 - Chris Bannink

Live vanaf Mobile Monday #17 deel 2

Ok, we gaan van start met deel 2 van #momoams, het gedeelte na de pauze met twee internationale topsprekers als het op design aankomt, zo verzekerde organisator Yuri van Geest mij.  

Timo Arnall is Designer Researcher at Elasticspace. Hij is erg enthousiast om in een kerk te mogen spreken. Hij start met een verhaal over de Nokia 5140 RFID concept phone, die zorgde voor een mooie interactie tussen mobiel en een fysiek project. Dat was een doorbraak. Hij heeft het over “Touching the World” in plaats van “Touching a screen” In 2007 kwam dit concept op de markt. Maar nu zijn touchcreens de ‘cultureel dominante manier van interactie’ geworden, uiteraard ook door de iPhone.

Mooi design wordt door Apple afgekeurd, doordat ze bijvoorbeeld niet willen dat de volume knop als camerasluiterknop wordt gebruikt. Op zich veel handiger, maar niet toegestaan. De video met interactie hebben ze gemaakt, die laat zien hoe we interacteren met de wereld om ons heen.

Hij laat diverse experimenten zien hoe we anders om kunnen gaan met media. Bijvoorbeeld RFID op speelgoed, met een link naar een beelscherm, zodat kinderen zelf kunnen bepalen wat voor soort filmpjes ze zien door de fysieke objecten te gebruiken.  Kijk hier voor het filmpje.

Of object herkenning via een iPone. Of de Nikeplus die een schoen laat praten met een apparaat, op drie niveaus, de fysieke wereld, de iPod en het web. Ook de Nabaztag en de Watson zijn volgen Timo goede voorbeelden. De goede vraag die gesteld wordt is waarom we nog RFID nodig hebben als we ook image recognition hebben. Volgens Timo is de interactie met RFID van een hogere kwaliteit en veel sneller.

Matt Webb is Managing Director bij Berg. Berg is een design studio uit London. Hij vindt zichzelf een product invention bedrijf. O.a. voor de iPad heeft hij enkele digitale magazines gemaakt. Hij zegt dat design altijd te maken moet hebben met iets nieuws, met innovatie.

Alfred Korzybski is een Poolse filosoof die vlak na de 2e wereldoorlog  kwam met een theorie die alles opdeelde in drie dimensies:

  1. Energie binding, zoals planten dat kunnen.
  2. Ruimte binding, dat hebben de dieren, die zich kunnen verplaatsen in de ruimte.
  3. De derde fase is tijd gebonden, dat alleen de mens kan. Wij leren, wij kunnen plannen.

In de huidige tijd kunnen we PC’s als de energie binding bestempelen, mobiel als de ruimte en wat is daarna? Wellicht een robot, oftewel een Anybot? (Segway met een webcam en laserpointer) die o.a. meetings kan bijwonen. Glocaps is een voorbeeld van het internet of things/ubiquitous computing. Kortgezegd kan een pillendoos je mobiel bellen als je een pil moet innemen. Je kunt daar ook sociale media connecties bij inzetten om mensen te belonen of te straffen als ze al dan niet hun medicijnen innemen. Matt vraagt zich af "wat komt er na mobile? Meer mobile!" We hebben wel nieuwe technologien, maar we weten nauwelijks hoe wij mensen daar mee om gaan.

Hij ziet een viertal trends:

  • Faces make understanding. Smiley’s overall voor gebruiken
  • Hard math for trivial things. Bijvoorbeeld voor sudoku’s of de app Shownar, die je uitlegt wat je moet gaan zien op TV, door dat het 100.000 blogs afgespiderd op zoek waar veel over wordt gesproken.  De computerkracht die we 15 jaar geleden op de hele wereld hadden wordt voor dit triviale app gebruikt.
  • Fractional artificial intelligence. AI is een commodity geworden. Het zit zelfs in kinder speelgoed.
  • Chatty interfaces. Bijvoorbeeld @andy_house is een huis die zelf kan twitteren over hoeveel water er wordt gebruikt en of het beveiligings system nog werkt. Ook @lanyrd zorgt dat je een automatisch account krijgt met alle updates die je nodig en vooral niet nodig hebt.

Matt gaat verder:

"Wat krijgen we nu? ‘Not so smart’ phones? Moet ik aan de koelkast vragen hoe zijn nacht was voordat ik de melk krijg?" Veel vragen die hij heeft, en die wij (het momo publiek) mogen gaan beantwoorden.

Conclusie: Alweer een mooie momo die het publiek alweer heeft uitgedaagd om na te denken. De combinatie van wat eenvoudig mobiel nieuws/succes story's zoals de platte mobiele apps (vuvuzela) en zwaar de diepte in met internationale topsprekers, spreekt mij erg aan.  

Foto's door Matt Cottam zie ook deel 1 van dit momo verslag

Over de auteur: Chris Bannink