Nieuws
07 juni 2010 - Chris Bannink

Live vanaf Mobile Monday 16, deel 2

Na de pauze is er een andere setting. Yuri van Geest interviewt live on stage, (met zijn spiekbriefje op  iPhone) Om Malik van het blog Gigaom.com. Yuri vraagt hem over de Venture Capitalists (VC’s). Om Malik ziet bij de VC's een duidelijk ‘excitement’ met betrekking tot de mobiele omgeving.  

Ze gaan met name in op de problemen voor start-ups en Yuri springt van de hak op de tak met zijn vragen, bijvoorbeeld wat hem wakker houdt snachts of hoe je een app moet promoten. Veel meer dan respectievelijk ‘Jetlag’ en ‘Twitter it’ komt er niet uit. Om Mailik denkt verder dat publishers meer moeten gaan denken aan mobile First, web later. Hij ziet veel in serendipity. Met bijvoorbeeld een app die de telefoon automatisch op mute zet als we ergens naar binnen gaan.

Het gevecht tussen Google en Apple ziet hij als het gevecht tussen open en gesloten. Of een platform strategie naar een device strategie. Wil je geld maken, ga naar iPhone, wil je adverteren ga naar Android.

 4680879331_9072b85e3f

 Salim Ismail is van de Singularity University. Hij werkte ooit in Eindhoven bij Philips, o.a. aan een Yahoo incubator. Op het internet heb je o.a. snelheid en risico nodig. Larry Page zegt dat je vooral moet mikken op de meest briljant geesten van deze wereld, die je moet samenvoegen en uitdagen en dan moet zien wat er naar boven moet komen. Dat is de singularity university.

Als eerste krijgen de studenten een 10 weken programma waarin ze helemaal worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van deze wereld. Ze willen een miljard mensen bereiken met hun ideeën. Een miljoen is gewoon niet genoeg.  De deelnemers proberen allerlei nieuwe manieren te bedenken van zaken die we als standaard ervaren. Bijvoorbeeld probeer een huis te bouwen via een gigantische 3D printer. Of een iPhone app die Car2Car communicatie kan verzorgen en die direct al de eerste prijs kreeg in een wedstrijd. Ze maakten ook een platform voor telefoons die alleen kunnen sms-en, of denken aan het 3D printen van organen. Een hartklep is inmiddels al gemaakt. Ze hebben 6 exponentieel groeiende technologieën omarmd:

1.       Artificial Intelligence en Robotics

2.       Nanotech

3.       Biotech en Bioinformatics

4.       Medicine en Neuro science

5.       Networks en computing

6.       Energy en Environmental service

De mensen die zich hiermee bezighouden zijn een beetje gek, maar dat moet wel in deze manier van uitvinden, innoveren etc. Met name disruptive ontwikkelingen komen uit een combinatie van verschillende kennisgebieden. Hij komt met een onvoorstelbare opsomming van voorbeelden die inmiddels zijn ontwikkeld, vaak tegen een kost niveau dat slechts een fractie is van gebruikelijke R&D trajecten. Van enkele kopje koffie, tot enkele honderden euro’s. Stel je voor dat een enkel individu een complete space raket kan maken? Het kan. Mobile is het zenuwstel geworden van de wereld, volgens Salim. Hij sluit af met de uitdaging: hoe denk jij een miljard mensen in beweging te krijgen?  Een zeer geïnspireerde  presentatie!

De ‘special guest’ Rick Falkvinge komt uit Zweden en is van de PiratePartiet (Piraten Partij). Ze bestaan sinds 2006, en hebben 7,1% van de verkiezingen gewonnen en daarmee 2 zetels in het Europesche Parlement. Ze vechten voor de vrijheid om te creëren en te innoveren. Innovatie via een comité is namelijk meestal niet zo’n goed idee. Vroeger waren er andere distributie spelletjes.  In 1453 was er al de mega uitvinding van de boekdrukkunst. Met name de katholieke kerk raakte in paniek, hoe zullen de monniken betaald  moeten worden die nu al die boeken kopiëren. Ze kregen het zelfs voor elkaar om de pers te laten verbieden in o.a. Frankrijk. In 1849 kwamen de bibliotheken, die vanaf toen ineens ook voor minder rijke mensen de boeken bereikbaar maakten. Maar ook daar waren de uitgevers niet blij mee. Sterker, de uitgevers hebben sindsdien elke nieuwe innovatie die informatie kan overdragen proberen te frustreren.

De Piraten Partij wil graag opkomen voor de anonimiteit van de post, van verzender en ontvanger. Kortom privacy wetgeving. Nu mag de overheid alles van je bijhouden voor het moment dat ze tegen je kunnen gebruiken. Van waar je bent via je mobiele telefoon, je mail, je sms, je telefoongebruik etc. etc.

Vorige week werd er in Nederland nog een rechterlijke uitspraak gedaan dat alleen al het spreken over een file een gebruiksrecht van de eigenaar van de file kan beschadigen (als ik het goed heb begrepen). De piratenpartij komt op voor de burgerlijke vrijheden, voor het recht op ondernemen op een vrije markt.  Hij sluit af  met een Chinees gezegde “In winds of change, some build windmills, some build shelters” en hoopt dat wij (Nederlanders) die windmolens blijven maken.

Leuke actuele presentatie, met zelfs een heel klein beetje mobiel in zich!

Dit was het live verslag van de Mobile Monday meeting. Hierna volgt nog de live speech van Steve Jobs op groot scherm, maar dat ga ik waarschijnlijk niet meer meemaken.

Foto's (Creative Commons) door Joran Maaswinkel (@Jeeem) van DailyM 

Kijk voor deel 1 van dit momo verslag hier

Over de auteur: Chris Bannink