Nieuws
16 november 2009 - Chris Bannink

Live vanaf Mobile Monday #13 deel 2

Na de pauze gaan we verder. Tish Shute is een schrijver en Consultant gespecialiseerd in Augmented reality (AR beyond the end to end internet, everyware, and sustainable living.

Yuri van Geest en Maarten Lenz Fitzgerald van Layar konden haar overtuigen om haar verhaal als eerste bij #momoams te gaan vertellen. In Januari dit jaar. http://www.ugotrade.com en http://www.wikitude.org brachten haar tot het inzicht dat er een ‘game change’ was. AR is een manier om het internet tot leven te wekken. Het mooie is dat het open source is, en de combinatie van ubiquitous computing met AR is, waardoor je nieuwe manier van sociale interactie kan krijgen.

Ze citeert David Reed over zijn 3rd cloud; mobile, social interaction utility. Wat hebben we daar aan in social, mobile Communications? Uiteraard komt ze via een omweg ook weer uit op de voorbeelden van Layar. Dystopian Future? Jamais Cascio en Chris Anderson, Tim O’Reilly en paar rare plaatjes. Excuus, maar ik was de draad van haar verhaal even kwijt en ja dat is tevens een waarde oordeel over haar presentatie …

Ze citeert David Reed over zijn 3rd cloud; mobile, social interaction utility. Wat hebben we daar aan in social, mobile Communications? Uiteraard komt ze via een omweg ook weer uit op de voorbeelden van Layar. Dystopian Future? Jamais Cascio en Chris Anderson, Tim O’Reilly en paar rare plaatjes. Excuus, maar ik was de draad van haar verhaal even kwijt en ja dat is tevens een waarde oordeel over haar presentatie …

"Wave federation protocol brings the internet alive". Ze zat in de ‘sandbox’ group. Wave heeft vele voordelen met betrekking tot het creeeren van AR experiences. Het is een federation protocol, coöperatieve architecture. Is wave gewoon van de plank? Helemaal open? We krijgen geen TCP/IP style global ‘Outernet’.  Het is minder sexy om over de ‘leidingen’ te spreken, maar ze vertaald het graag naar ‘open leidingen’ die veel gaan betekenen voor ons in de toekomst, en zorgt voor een zeer groot huis.

Issue volgens Tish is dat Google ook hiermee weer de key factor gaat worden en straks niemand meer buiten Google kan. Ze werkt met de Pygowave server waarmee ze een nieuw Social Mobile Interaction Utility wil maken. Kijk verder op http://momo.lostagain.nl

Dennis Crowley is oprichter van Foursquare and Dodgeball uit Manhatten, maar hij zit met zijn bedrijfje in Amsterdam en 47 andere steden. Hoe kan je de echte wereld in een video stoppen? Dat is AR, volgens Dennis. Hij gaat verder met de Nike/iPod  connectie, waarmee je ook kunt strijden tegen anderen, je route en tijden kunt delen etc. Hij bedacht dat er behalve echte graffiti ook virtuele graffiti kon zijn, waardoor je kon hardlopen en virtueel goodies kunt oppakken. Pacmanhatten was de ‘poormans AR’ maar het was een begin. Erg nurdy enkele jaren geleden en de gps werkte niet zoals tegenwoordig. Nick Feltron is een NY designer en schrijft over alles wat hij doet, met allemaal statistiekjes waardoor je precies weet wat je een jaar gedaan hebt en of dat meer of beter was dan het jaar daarvoor. Dodgeball was een project dat het oppakte. We gingen mensen ranken, mensen wilden daardoor hoger op de lijst komen. Het competitieve was geboren en sloeg aan, verspreide zich snel via Flickr en Twitter. Mensen gaven tips over wat je wel en niet moest doen in een bepaalde stad/locatie. En dat was weer het begin van Foursquare. Kijk waar je vrienden zijn, of de tips die je vrienden geven over een bepaalde omgeving, een restaurant, een hotel een museum, een coole plaats etc. Mensen die veel goede tips geven krijgen punten, degene met de meeste punten wordt ‘de mayor’ genoemd en daar is veel strijd over. Ook krijg je veel ‘badges’ voor allerlei maffe zaken die je hebt gedaan en hebt gedeeld op Foursquare. Het werkt als snoepjes voor kinderen.

Maar wat zijn we vergeten? Alles wat we maken is gemaakt om je weg te vinden, maar het is juist leuk om af en toe te verdwalen. We maken nu software die het makkelijker maakt om juist te verdwalen. Zoals niemand de MS paperclip wilde zien. Nu met Android er app’s in de achtergrond kunnen draaien en de Minority Report-achtige zaken dat als je op een bepaalde tegel in de hal staat er een virtuele coupon gewonnen is. Ja dat gaat te ver. Iedereen denkt dat alleen Twitter 't over het hier en nu heeft, maar Foursquare heeft ook een geweldige database van wat mensen gedurende erg lange tijd aan het doen zijn. De gebruikers kunnen hun historie achteraf nog aanpassen, als ze bepaalde zaken liever niet publiek maken.

Hij kondigt hier op momo de lancering van de Foursquare API nu officieel aan, iets eerder dan Techcrunch de primeur krijgt (en daarmee heeft mobile cowboys de scoop!). http://foursquare.com/developers/

Geweldige afsluitende presentatie -on steroids- van Dennis, waarmee deze Mobile Monday weer een must see was voor mensen die echt willen weten waar het met mobiel naar toe gaat, of alles willen weten van het tractor meisje :-)

 P1040590