Toestellen
19 februari 2013 - Ron Smeets

Live vanaf de HTC One presentatie in Londen

Bijna op de dag af een jaar geleden, toen nog in Barcelona, presenteerde HTC de nieuwe One Series smartphone familie. CEO Peter Chou zei letterlijk dat dit het enige toestel was dat je voortaan nog nodig zou hebben. Daarom werden er in Barcelona dan dus ook drie One Series modellen gepresenteerd; de X, S en V; gevolgd door nog een model, de One SV, tegen het eind van 2012 ;-)

Zojuist heeft de Taiwanese fabrikant in Londen haar nieuwste One Series model onthuld. Die zal gewoon als HTC One door het leven gaan, zonder extra 'letter' dus. In de geruchten van de afgelopen dagen en weken dook die naam ook al enkele keren op, samen met M7 als mogelijk alternatief.

De nieuwe HTC One moet, als we de fabrikant mogen geloven, vooral de sociale multimedia smartphone gebruikers aanspreken. De eveneens vandaag gepresenteerde nieuwe HTC Sense 5 UI heeft enkele features die  het leven van sociale netwerkdieren moet vergemakkelijken. Een daarvan is de zogenaamde Blingfeed. Hiermee kun je op een van de homescreens een compleet zelf samen te stellen overzicht instellen van, bijvoorbeeld, de laatste social netwerk updates, e-mail, agenda en dergelijke. Verder is de Sense 5 UI ook van een vernieuwd en op het oog in ieder geval ook vereenvoudigde look-and-feel voorzien.

Qua design lijkt de HTC One nog maar weinig op zijn voorgangers. Ja, hij heeft ook weer een 'gebogen' (lees: ergonomische) achterzijde waardoor hij prima in de hand ligt maar verder is het een duidelijk ander ontwerp geworden. HTC is er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd om een toestel te maken waarbij de antennes (GSM, 3G) letterlij IN de behuizing verwerkt zijn. Hierdoor heeft de HTC One dus een compleet metalen unibody. De randen om het scherm zijn van gepolijst glas. Dat geeft letterlijk een stralend uiterlijk aan het toestel. Wel oppassen wanneer je hem laat vallen natuurlijk. Volgens HTC is het glas dat gebruikt is voor de One extreem goed bestand tegen krassen en breken, maar het kan ongetwijfeld toch kapot ;-)

De HTC One heeft een 4.7 inch full HD IPS display met 446ppi. Verder is hij voorzien van een 1.7GHz Qualcomm S4 Processor met 2GB RAM en 32GB intern (opslag) geheugen. De camera is een 13 megapixel model, maar daarover hieronder meer. Tot slot is HTC er in geslaagd de One in een behuizing te stoppen die op het dikste punt 9 millimeter meet, aflopend tot slechts 5 milimeter aan de buitenzijde van het toestel, vergelijkbaar met het design van de HTC 8X bijvoorbeeld. De HTC One voelt daardoor erg dun aan.

Waar de eerste HTC One Series toestellen met name in uitblonken waren de uitgebreide camerafuncties zoals burst shot. Nu zit dat natuurlijk op vrijwel iedere (high-end) smartphone. Toch heeft HTC voor de One ook weer een aantal nieuwe camerafuncties bedacht. De 13 megapixel camera van de HTC One kan, net als bijvoorbeeld de BlackBerry Z10, foto's maken waarbij je achteraf de gezichten van personen (die niet lachen of hun ogen dicht hebben) 'terug in de tijd' kunt editten. Wanneer je een foto neemt dan maakt de HTC One camera in vier seconden zo'n 20 high-res foto's.

Bijzonder is daarbij dat de camera niet alleen gedurende 3 seconden foto's neemt (16 opnames) direct nadat je de sluitertoets ingedrukt hebt, maar ook nog vier foto's opslaat die 'genomen' worden in de seconde vóórdat je op de sluitertoets drukt. Ik heb het speciaal nog nagevraagd maar zo werd het toch echt uitgelegd door HTC. In de videopreview die ik op dit moment aan het opnemen ben en later vandaag (of morgenochtend) online verschijnt zal ik dat zeker gaan uitproberen. Het toestel kan immers niet weten wanneer jij van plan bent om de sluitertoets in te drukken dus feitelijk betekent dat dan volgens mij dat de camera van de HTC One continu vier foto's opslaat. Wanneer je de sluitertoets indrukt slaat hij vervolgens de 'laatste vier' op. Een andere manier kan ik op dit moment niet bedenken. Enfin, iets voor de video dus ;-)

De camera van de HTC One kan ook gelijktijdig opnames maken met én zonder HDR functie. Tijdens het opslaan van de foto zorgt de camera er vervolgens voor dat de beste beelden gebruikt worden. De 13 megapixel camera is verder uitgerust met een zogenaamde ultrapixel sensor. Die kan, net als de Pureview camera van Nokia, veel meer informatie per pixel opslaan waardoor het detail van foto's groter wordt en je dus ook zonder veel kwaliteitsverlies kunt inzoomen tijdens het editten van gemaakte kiekjes. Voor het editten van gemaakte foto's heeft HTC overigens ook gezorgd voor een nieuwe tool waarin je niet alleen de kleur, contrast en/of belichting van een gemaakte foto kunt aanpassen maar ook verschillende photoshop achtige effecten tot je beschikking hebt. Tot slot is de camera ook voorzien van een nieuwe Optical Image Stabilisation functie. Een hele goede 'steady shot' optie dus. Ook die zal ik in de video gaan uitproberen.

Voor een betere mulltimedia ervaring heeft HTC de One voorzien van twee speakers aan de voorzijde van het toestel (onder en boven het scherm). HTC vond dat het tijd werd dat bij het kijken van video's en het luisteren naar muziek, zonder headset, het geluid altijd uit de achterzijde van het toestel schalde. Zelf vind ik dit niet echt een grote of belangrijke verandering, maar ik kan mij goed voorstellen dat er smartphone gebruikers zijn die dit handig vinden. Wanneer je het toestel in de palm van je hand houdt of hij op een tafel ligt, dan zorgen de voorwaarts gepositioneerde speakers natuurlijk wel voor een betere geluidskwaliteit (meer volume met name). Ow ja, en de muziekspeler kan tevens dienst doen als Karaoke machine. Bij het afspelen van muziek wordt namelijk niet alleen de cover art getoond, maar heb je ook de mogelijkheid om de songtekst in beeld te laten verschijnen.

Een andere 'nieuwe' multimedia feature van de HTC One is de zelflerende afstandsbediening. Je kunt het toestel dus ook gebruiken om je TV te bedienen. Standaard kun je beschikken over de afstandsbedieningscode's van honderden TV's van bekende merken. Staat die van jou er niet tussen, dan kun je die zelf inprogrammeren met de 'leer functie'. De TV applicatie van de HTC One heeft overigens ook een gids functie. Handig, maar niet echt revolutionair natuurlijk. Tot slot meldde HTC ook dat de One niet alleen voorzien is van noice reduction tijdens gesprekken maar dat het toestel ook automatisch een hoger volume kiest aan de kant van de beller zelf zodat die ook in rumoerige omgevingen alles goed kan blijven verstaan.

Wat natuurlijk ook iedereen hier in Londen wilde weten, voordat het toestel uitgedeeld werd, is wanneer de HTC One in de winkels gaat verschijnen en wat het prijskaartje wordt. Welnu, in Nederland zal de HTC One, in wit en zwart, vanaf 15 maart verkocht worden voor een adviesprijs van 699 Euro. Dat is niet bepaald goedkoop als je het mij vraagt. Er zijn immers maar weinig high-end smartphones van de grote fabrikanten die duurder zijn dan 650 Euro. Enfin, 699 is de adviesprijs dus in de winkel (zonder abonnement) zal daar nog wel een procentje of 10-15 van af gaan.

Tot zover voor nu. Ik ga het komende uur even met de nieuwe HTC One 'spelen'. Live foto's zal ik later aan dit bericht toevoegen, evenals de videopreview.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.