Nieuws
14 september 2010 - Ron Smeets

Live van Nokia World

010u15: In een volgepakt Excel Auditorium begon zojuist, door de drukte een kwartier later dan gepland, de jaarlijkse Nokia World Conference. Het was even wennen om niet Olli-Pekka Kallasvuo maar Niklas Savander als eerste op het podium te zien verschijnen.

Niklas begon met twee hele korte opmerkingen. De eerste was een mededeling van Stephen Elop, de nieuwe CEO, die zich verontschuldigde dat hij er niet bij kon zijn vandaag. Niks is mee. De tweede opmerking was één, nee 15 woorden van dank aan Olli-Pekka Kallasvuo voor zijn 30 jaar bij Nokia. een beetje magertjes en het toont mijns inziens aan dat het goed rommelt in de top van Nokia.

Maar goed, dat is natuurlijk niet waarom het vandaag en morgen gaat hier in Londen. Niklas vertelt in de eerste minuten van de keynote over de successen van Nokia, zoals de verkoop van 260.000 smartphones per dag, het feit dat Nokia Maps de meest gebruikte gratis navigatiesoftware ter wereld is en Symbian, nog steeds marktleider in de Smartphone OS markt. Tot op zekere hoogte heeft Niklas natuurlijk wel gelijk maar je mag natuurlijk ook niet voorbijgaan aan de trend in de (high-end) smartphone markt... Maar, Niklas is er zeker van. Nokia is back!

Vevolgens is het de beurt aan Anssi Vanjoki (foto hierboven). Hij komt behoorlijk strijdvaardig het podium op en begint met een felle en zelfs ietwat geirriteerde reactie op de negatieve online ontvangst van de N8. "Jullie moeten het toestel eerst écht gebruiken en niet alleen naar het Homescreen kijken'. Enfin, Anssi is ervan overtuigd dat de N8 het helemaal gaat maken. Natuurlijk kan hij voor die uitspraken en voorspellingen over enkele maanden niet meer voor ter verantwoording geroepen worden ;-)) We zullen zien. Ik ben er in ieder geval ook al van overtuigd dat de Nokia N8 als multimedia toestel een groot succes kan worden. Dat schreef ik ook al eerder. Het wordt langzaam tijd voor de échte nieuwtjes.

Die komen in de vorm van de nieuwe uitvoering van de Nokia C6 en de gloednieuwe Nokia C7, twee toestellen die al een keer uitgelekt waren. Ook de derde nieuweling, volgens Anssi de opvolger van de Communicator serie uit 1996 - 2006: de Nokia E7, was eerder al online gespot. Uiterlijk lijkt hij nog het meerst op de Nokia N8, maar dan met een slide-out qwerty display. De E7 heeft overigens een groter, 4 inch, display dan de N8. Specs en hands on foto's van deze toestellen volgen later. Hier alvast wat plaatjes uit de keynote: De Nokia C6 Nokia-C6-a De Nokia C7 Nokia-C7 De Nokia E7 Nokia-E7

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.