Nieuws
02 december 2008 - Ron Smeets

Live van Nokia World: Nokia N97 aangekondigd

Het is nu effe voor 9 uur en over een kwartiertje start de persconferentie waar velen op hebben zitten wachten de afgelopen dagen en weken.

Zoals jullie op de fot hiernaast kunnen zien ben ik ook inmiddels in het auditorium gearriveerd en zit, samen met enkele honderden andere genodigden en media in spanning af te wachten welk groot nieuws de Finnen voor ons en de rest van de wereld in petto hebben. Stay tuned!

Tijdens de opening door Mark Selby horen we nog niet veel nieuws. Het gebruikelijke welkomspraatje met een leuke annecdote over de host-city, Barcelona in dit geval. Schijnbaar was het oorspronkelijk de bedoeling om de Eifeltoren hier in de Catalaanse hoofdstad te bouwen maar dat is er nooit van gekomen zoals we nu allemaal weten.

Mooi, tijd voor een filmpje en daarna is Olli-Pekka aan de beurt. Na zijn verhaal over de nieuwste location based services, Nokia Maps en andere diensten zoals Nokia Massaging die de Finnen druk aan het puschen zijn en gaan komt het grote toestelnieuws nieuws van de dag: De Nokia N97, ofwel de eerste N-series met touchscreen en de nieuwste S60 Touch User Interface. Maar minstens net zo opvallend is de aanwezigheid van een slide-out qwerty toetsenbord.

Qua specs is de N97 behoorlijk voorzien: Een 3.5 inch widescreen (16:9) touscreen display (640x360), 5 megapixel camera met LED flitser, WiFi, A-GPS, quad-band GSM, UMTS, HSDPA support, FM Radio tuner en -zender, Bluetooth met A2DP, een 3.5mm audio (headset) uitgang en maar liefst 32GB intern opslaggeheugen. Minstens net zo belangrijk om te weten zijn natuurlijk de prijs en beschikbaarheid. Over de prijs is Nokia heel duidelijk: 550 Euro (excl. BTW en abonnement). De verwachting is dat de N97 in de eerste helft van 2009 in de winkels zal liggen. Dat kan dus in Januari zijn, maar ook Juni. Persoonlijk denk ik dat het eerder iets later zal warden (Mei/Juni) om de 5800 XpressMusic niet te veel in de weg te zitten.

In aanloop naar de aankondiging van de N97 bouwt Anssi Vajnoki het verhaal leuk op. Hij verteld in ruim 20 minuten wat er allemaal in zijn beleving, en die van Nokia, in een moderne mobiele telefoon zou moeten zitten en hoe dit device zijn dagelijkse centrale hulpmiddel moet zijn om in contact te blijven met de wereld, het nieuws, vrienden, collega's en alles wat je zoal door de dag doet en tegenkomt, 24x7x365. Hopelijk vergeet Anssi zelf ook niet af en toe offline te gaan en zijn N97 uit te zetten ;-)

Opvallend zijn ook weer de prikkende opmerkingen van Anssi in de richting van de concurrentie. De manier waarop hij de camera van een gemiddelde Nokia beschrijft als 'een echte' en geen 'speelgoedcameraatje in de hoek' (uhhm, iPhone?). Maar zeker ook de bijna kokhalzende manier waarop hij Google Maps noemt als concurrent voor de nieuwe Nokia Maps.

Ik zal er natuurlijk alles aan doen om het toestel de komende uren even zelf van dichtbij te kunnen fotograferen. Voor nu moeten we het even doen met een paar plaatjes uit de press-kit die ik op mijn stoel hier vond ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.