Nieuws
21 juni 2015 - Ron Smeets

Live TV maken met iPhones en 4G L1 zond tijdens de finish van de Nacht van Gulpen live uit op locatie met mobiele camera's en -verbindingen

Op CNN en ook nationale TV zenders maken soms al gebruik van smartphones voor het verzorgen van Live TV beelden in nieuwsuitzendingen. Daarvoor wordt meestal gebruik gemaakt van een zogenaamde verbindings-rugzak waarin een satelliet telefoon en/of meerdere simkaarten met elkaar gekoppeld zijn. En dan nog is de kwaliteit van de videobeelden en audio doorgaans niet veel beter dan die van een gemiddelde Skype verbinding.

De Limburgse provinciale zender L1 verzorgde dit weekend voor het eerst, een primeur voor regionale TV stations, een Live TV uitzending, op broadcast kwaliteit in HD, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt werd van smartphone camera's en de 4G verbinding in die toestellen. Tijdens de finish van de Nacht van Gulpen, een wandeltocht van 70 kilometer door het Limburgse Heuvelland, zond L1 een half uur Live uit vanaf verschillende lokaties in Gulpen. Ik was erbij om dit bijzondere experiment, want zo werd het wel aangekondigd, te verslaan en meteen natuurlijk ook even te testen hoe het 4G netwerk van KPN in deze omstandigheden overeind bleef. Uiteraard had de provider geen extra mobiele masten voor extra netwerkcapaciteit in Gulpen geinstalleerd maar je zou mogen verwachten dat dat ook niet echt nodig was. Bij mijn aankomst, enkele uren voor de uitzending, toen het in Gulpen ook nog relatief rustig was, bleek uit een vijftal snelheidstests dat het 4G netwerk van KPN gemiddeld zo'n 35 Mbit/s download- en 22 Mbit/s upload leverde.

De drie verslaggevers van L1 maakten gebruik van iPhones die voorzien waren van een KPN 4G simkaart en speciale randapparatuur van iRig voor de microfoon en de streaming app van WMT om de video en audio live op de zender te krijgen. De iPhones werden bovendien bevestigd in een LanParte houder zodat de toestellen en camera's stabiel en stil bleven hangen tijdens opnames en interviews. Dat is natuurlijk hard nodig wanneer je als one-man-live-reporter moet zorgen voor goed gekaderde beelden terwijl je de microfoon heen en weer beweegt tussen jezelf en de geïnterviewde personen.

In de uren voorafgaand aan de uitzending werd alles nog even goed getest. Dat gebeurde overigens onder het genot van een drankje dat ons tijdens de enige regenbui van de dag, een uur voor de uitzending, onder de luifel van Restaurant L'Atelier op de markt van Gulpen aangeboden werd. Dat is wel een vermelding waard ;)

Maar goed, de tests van de (4G) verbindingen, video- en audio streams verliepen allemaal volgens planning, maar het spannendste moment was natuurlijk de start van de Live TV uitzending om 14u00.

Zelf liep ik tijdens de uitzending mee met verslaggever Bas van Mulken die live beelden en interviews van en met wandelaars maakte vanaf de Gulperberg (ja, daar waar ik bijna alle videoreviews van toestellen film ;)). Hij was volledig aangewezen op de 4G verbinding van KPN en in de praktijk bleek dat de meest stabiele beelden op te leveren.

Tijdens de hele uitzending keek ik bovendien Live mee via naar het signaal van de uitzending via de Ziggo TV app (Horizon Go), Daarvoor gebruikte ik uiteraard toch maar even het 4G signaal van een andere provider (T--Mobile) om elk risico op verstoring van de live stream van Bas uit te sluiten. Mocht het mis gaan dan kon dat in ieder geval niet aan mij gelegen hebben ;)))

In totaal was de stream van Bas ongeveer 15 minuten live in te uitzending te zien. De interviews met (bijzondere) wandelaars en toeschouwers zagen er allemaal prima uit.. Zeker als je het vergelijkt met sommge live streams van, bijvoorbeeld CNN. Over het algemeen bleven de beelden van de L1 uitzending in de beoogde HD kwaliteit benaderen. En laten we wel wezen. Tegenwoordig vindt vrijwel niemand het een probleem wanneer live tv beelden af en toe even schokken of kwalitatief iets minder worden door de soms iets minder presterende mobiele signalen. In dat kader bezien is het experiment van L1 bijzonder geslaagd.

Voor de zekerheid stond in het centrum van Gulpen wel een verbindingswagen die er voor zorgde dat de smartphones via een priÎ WiFi netwerk met de regie in Maastricht verbonden bleven op de momenten dat de honderden wandelaars en bezoekers die natuurlijk ook allemaal naar hartelust foto's en video's op social media aan het delen waren via dezelfde mobiele (4G) netwerken. Daarmee werd de drukte op het netwerk van KPN, op momenten dat het nodig was, omzeild. Dat ging tijdens de uitzending echter, om een heel andere reden, niet altijd helemaal goed.

De reden daarvoor was het feit dat in de directe omgeving van die wagen een 30-tal wWiFi netwerken, die ook allemaal van de 2.5GHz band gebruik maakten, actief waren. Dat leverde toch wat interferentie en andere storingen op waardoor de verbindingen van de twee verslaggevers die in het centrum van Gulpen de uitzending verzorgden niet altijd even stabiel bleek. Zelf denk ik dat wanneer L1 ook op die lokatie gekozen zou hebben voor 4G only verbindingen de stabiliteit van de videostreams beter geweest zou zijn. Maar hey, het was en bleef een experiment waar natuurlijk veel van geleerd zal worden. En eerlijk gezegd was er in de uitzending weinig van die verbindingsproblemen te merken omdat geschakeld kon worden met de verslaggever boven op de Gulperberg waar de 4G stream, zoals ik eerder ook al aangaf, vrijwel de gehele uitzending zeer stabiel bleef.

De kritische kijker, ondanks dat die, zoals ik eerder ook al meldde, tegenwoordig ook nauwelijks nog een probleem heeft met de af en toe iets mindere kwaliteit van live TV beelden, zal het wellicht opgevallen zijn dat de beelden soms een fractie van een seconde stil bleven staan. Dat was niet echt storend maar samen met de techneuten van L1 hebben ik wel even gebrainstormd over de oorzaak daarvoor. De video app van WMT die gebruikt werd leverde zoals gezegd een HD srteam. Op momenten dat de verslaggevers al lopend filmen betekent dat dus dat continu vrijwel het beeld van het hele scherm verandert en gerenderd (samengesteld en gedigitaliseerd) moeten worden.

Dat vergt veel van de rekenkracht van de processor van de camera, in dit geval dus een iPhone 6. Omdat de WMT streaming app zelf niet kiest voor (licht) kwaliteitsverlies van de stream maar continu de HD kwaliteit blijft leveren kan het dus gebeuren dat de processor van de iPhone, met alle andere (4G en audio) taken die hij gelijktijdig moet uitvoeren, het simpel gezegd soms gewoon even niet trekt om de stream met 30 frames per seconde live te blijven uitzenden. Volgens mij, en de L1 technicus, was dat de reden dat het beeld dan af en toe een fractie (enkele frames) stil bleef staan en leek te verspringen.

Op sommige foto's hierboven zijn, dat zal jullie ongetwijfeld opgevallen zijn, ook de bekende 'grote professionele' TV camera's te zien. Die werden tijdens de Live uitzending echter niet gebruikt maar waren puur aanwezig voor het schieten van beelden die bedoeld zijn voor een 'making of' item van het smartphone experiment.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.