Nieuws
01 september 2008 - Chris Bannink

Live from Momo #7 deel 3

Goed, na de pauze krijgen we de Belg Rudy de Waele van DotOpen.eu met zijn spreekbeurt over "15 tips to create value for mobile". Dit keer niet meer in de arena opstelling maar gewoon als spreker op 't podium.

1. Innovation happens everywhere. Denk niet dat je er bent als je iets in NL hebt bedacht. Ga er voor en ga wereldwijd.

2. Choose OS/platform, probeer niet direct alles te pakken, maar zorg dat je platform is afgestemd op de wensen van je gebruikers.

3. The power of openess. Zorg dat op open platformen ook anderen met je applicatie aan de slag kunnen. Linux is hierin de marktleider met 60% marktaandeel.

4. Use distribution Channel. Bijvoorbeeld de iPhone die een beetje Rock&Roll in mobiel heeft gebracht. Ook in Afrika zijn de traffic cijfers met tientallen procenten per kwartaal aan 't groeien.

5. Think Global, Act Viral

6. On- or Off-Deck. Beslis of je samen met of gewoon naast een operator wilt staan.

Zo zijn er nog veel tips, die op zich nutiig zijn maar eigenlijk te algemeen om ECHT nuttig als tips over te komen. Wellicht omdat alles in sneltreinvaart wordt doorgenomen. Zijn laatste tip over Monetization; hoe kun je echt geld verdienen met mobiel, een aparte presentatie waard. Rudy de Waele zou meer tijd moeten krijgen, maar al met al een goede presentatie.

"The ASUS effect: the impact of open source on mobile" is de titel van de presentatie van Ajit Jaokar van Open Gardens Blog / future text. Hij geeft de presentatie met veel humor. Gaat in op de hoge vaste kosten en relatief lage variabele kosten van mobiele telefoons. Hij geeft ook de oplossing om de vaste kosten te reduceren: meer werken met open source software, zowel voor de hardware als voor de mobiele software.

Met name Android, maar ook Firefox en Mozzilla zijn hiervoor erg geschikt.

De non voice wireless devices komen erg op zoals de Amazon Kindle, de Readius (hsdpa) en de iPhone Touch. Er is een trend naar meer radio en minder chips. Zoals de Wavesat, die Wifi en Wimax combineert.

Kortom, veel meer nieuwe devices komen er aan, waarvan er veel geschikt zijn voor mobiele applicaties.

Hij laat een demofilmpje zien via Youtube over een werkende Android Phone. (Android in action, phonemag.com)

Last -but not least- "The value of social networks" wordt besproken door Yme Bosmabesiness development manager van Hyves.

Hij wil vooral zijn persoonlijke visie delen met het publiek.

Yme Bosma

Hyves is een switchboard waarmee communicatie tussen mensen mogelijk wordt. De telefoon zou wel eens de dominante manier van Hyves gebruik kunnen gaan worden, waar dat nu de gewonen PC uiteraard is.

Waardecreatie middels faciliteren van communicatie tussen mensen is steeds mogelijk omdat het steeds minder infrastructuur gebonden is en daardoor snel verchuift naar de randen van het netwerk.

De telecom operators zullen meer verworden tot een "bitpipe". Met het vaste net (mobiel en internet) is dit al duidelijk, mobiel zal snel volgen. Hij poneert de stelling dat waarde creatie steeds meer zit in content gerelateerde diensten en minder in het faciliteren daarvan. Diensten als Hyves en MSN zijn platform onafhankelijk en kunnen veel waarde creeeren.

Hyves wil het mobieltje centraal laten staan in het sociale (Hyves) leven. Met een rijk adresboek, alle communicatieopties, LBS, Bluetooth voor fysieke identificatie en multiplatform. Met dit laatste is hij het dan ook niet eens met Rudy de Waele die 1 platform adviseert.

Er valt niet veel te verdienen in het faciliteren van communicatie/interactie, maar nog wel wat via post, sms, geld en bellen. Een premium propositie (goldmembers) voor een relatief klein bedrag (3 euro) levert met grote getallen ook veel geld op.

Veel content zorgt ook voor veel advertentiemogelijkheden. Daar zit het echte geld volgens Yme, ook op mobiel. maar vooralsnog blijft het nog erg beperkt.. Hij denkt verder aan Hyves mobiel op events, als identifier en offline/online schakel, geintegreerde campagnes ook zichtbaar op mobiel, gebruik Hyves identiteit icm andere mobiele sites/applicaties en uitgebreide sms/mms/voicediensten.

kortom, een mooie presentatie en een gave afsluiting van weer een geslaagde mobile monday.Gerelateerde links:
Het is vandaag weer Mobile Monday #7
SMS donatie gadget op Hyves voor OLPC
Hyves goes mobile
Hyves gaat mobiel
Vrouwen in de Mobiele wereld
Over de auteur: Chris Bannink