Nieuws
30 maart 2009 - Chris Bannink

Live from Momo #10 deel 2 e-Readers

Na de pauze gaan we verder met weer een nieuw experiment: Open Space: your 10 minutes of Momo fame: kom met je verhaal. Er zijn 5 mensen die het willen proberen. Na een 2 zinnen introductie en een ietwat chaotische sms stem ronde mogen twee mensen onvoorbereid het woord nemen.

Patrick Leenheers van Vodafone mag 5 minuten praten over het mobile widgets platform dat Vodafone gaat lanceren samen met Opera Mini. Met Nokia, Chrome en Safari wordt ook gesproken zodat het voor ontwikkelaars van app’s een stuk eenvoudiger wordt. In pakhuis de Zwijger te Amsterdam wordt op 2 Mei een mobile app devcamp georganiseerd door Vodafone.

De NS krijgt ook het woord via Corine (achternaam niet bekend) van Drunen (zie foto) die vandaag voor het eerst bij Mobile Monday aanwezig is.  Ze verteld dat NS de Reisplanner Xtra twee weken geleden gelanceerd heeft waarmee je al je treinreis behoeften zou kunnen bevredigen. Op zich twee aardige preso’s die niet onderdoen voor de presentaties voor de pauze, zeker gezien het spontane karakter.

De Digital Reading Age van Peter Luit en Johan Hagenbeek (zie foto onder) zijn de volgende op het programma.

Ze vertellen over de e-readers die eigenlijk al in de jaren ’90 ontstonden. Wat voegt het toe naast de netbooks, laptops en smartphones? E-papers en e-books zijn eigenlijk de uitgeefnamen. Zij gebruiken de term e-readers.

Ze hebben divere e-readers meegenomen die allemaal te proberen zijn. Het grote voordeel is dat het scherm niet trilt zoals een PC en dat je het buiten kunt lezen in het zonlicht. In de nacht heb je er wel een lampje bij nodig. Het is net een echt boek. Amazon probeert de Apple store te copieeren met hun e-boeken die ze voor 79 cent aanbieden en het uitgeefmodel zo te veranderen.

Ook de e-newspaper komt er aan op groot formaat die in 2010 gaat uitkomen. Een plastic logic e-reader komt er aan die de papieren krant moet doen vergeten. Dus… Een Amerikaans filmpje a la tell-sell (wel van CNN) moet eea onderbouwen maar overtuigd me niet.

Vrijwel alle e-readers zijn nu zwart wit. Full color is nog enorm complex, laat staan video. Liquavista is een Frans initiatief dat met kleur komt. Samsung probeert het met een 14,3” kleurenscherm. De Readius heeft dan weer een oprolbaar scherm. Inderdaad allemaal nog niet verkrijgbaar, maar studiemodellen. Ook wordt er aan tijdschriften gedacht. Het blad Esquire heeft een primeur door e-ink op de cover van het oktober nummer te plaatsen, met 6 mini batterijtjes inclusief. Adverteerders vragen in magazines om full color. Leuk initiatief en probeersel om techniek in een magazine te stoppen. De uitgeverijen gaan een soort standaard ontwikkelen zoals e-pub, dat samen met Adobe wordt gemaakt. Echter Sony, mobipocket en de Kindle van Amazon hebben nog steeds hun eigen systeem. Voorlopig geven de beide heren de e-pub van Adobe de meeste kans om de standaard te worden. Er wordt nog wel DRM Digital Rights Management op de content toegepast, dat uiteraard niet onkraakbaar is, maar toch user friendly genoeg. De retail prijzen gaan inmiddels hard naar beneden. Onder de 200 euro zal de verkoop explosief toenemen. De prijs ligt nu tussen de 300 en 600 euro. In 2012 worden er 11 miljoen e-books in NL verkocht is de verwachting, dat is 3,5 boek per huishouden! De verwachting is dan ook dat de boekhandel het heel zwaar gaat krijgen de aankomende jaren.

Wie gaat de controle krijgen? Consumenten 22%, Amazon, 21% Google 20% en de Telco’s 12% aldus een onderzoek tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Tot zover een blokje over e-readers dat op zich informatief was en leuk gedaan door de twee heren, maar ik hoorde om me heen wat kritiek dat dit niet een momo waardig onderwerp was.

Op naar de klapper van de dag: Gerd Leonhard, die ik in een volgende posting apart zal verslaan.

Update: Foto's toegevoegd met dank aan  Daphne Channa Horn en Thomas van Ardenne

Over de auteur: Chris Bannink