Nieuws
14 december 2005 - Ron Smeets

Linux mobieltjes vooral in China in de lift

Het idee om een Open Source OS te gebruiken voor Smartphones en GSM's is natuurlijk vooral uit het oogpunt van kostenbesparing geboren. Vooralsnog zien we daar echter nog maar weinig van terug in de telecom winkels.

Wereldwijd bijft Symbian het meest gebruikte OS voor Smartphones. Bijna tweederde van alle Smartphones draait daarop. Palm en Microsoft moeten het doen met respectievelijk 5 en 3%. Ondanks dat we in het Westen nog bijna geen Linux based Smartphones in de winkels zien liggen is het aandeel Linux OS afgelopen jaar toch gegroeid van 2.2 naar 23%.

Verantwoordelijk voor dat marktaandeel is China waar het aantal verkochte Linux Smartphones explosief gegroeid is vanwege het simpele feit dat ze daar dus wel volop op de markt zijn.

Deze cijfers moeten wel in de juiste context geplaatst worden. Van de 205 miljoen toestellen die er in totaal in het derde kwartaal wereldwijd verkocht werden was 6% een Smartphone (ca. 13 miljoen). Dat betekent dus dat er ongeveer 3 miljoen Linux Smartphones verkocht zijn. Dat is dus maar anderhalf procent van de totale toestelmarkt.

Gizmodo publiceerde gisteren haar wekelijkse column Airtime waarin uitgebreid over de kansen en bedreigingen voor Linux als Smartphone OS wordt ingegaan.

Kostenbesparing is, zoals eerder al aangehaald, een van de belangrijkste kansen voor Linux based mobieltjes, maar de grootste bedreiging zit 'm in de standaardisatie. Linux is (en blijft) Open Source en dus kan en mag iedere fabrikant er zijn 'eigen ding' mee doen.

Daarnaast is, in het algemeen, ook het ontbreken van 'real-time' functies bij Smartphones nog een groot probleem. Mobieltjes, maar Smartphones in het bijzonder, moeten snel kunnen reageren op software- en hardwarematige onderbrekingen voor de schakeling tussen Multimedia- en telefonie opties. Als dat probleem door het gebruik van Linux als OS opgelost zou worden, dan kunnen Smartphones voortaan volstaan met 1 processor in plaats van de 2 die nu bijna overal nog gebruikt wordt. En dat zou de kostenbesparing natuurlijk helemaal ten goede komen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.