Accessoires
09 juni 2007 - Ron Smeets

Linux based UMPC komt in 2008

Over de flop van 2006 is al meer dan genoeg gezegd en geschreven. Het hele UMPC concept, hoe veelbelovend ook, ging de afgelopen 14 maanden tenonder aan de hoge prijs en slecht functionerende techniek.

Tijdens de CeBIT van drie maanden geleden probeerde Samsung het nog maar eens met de Q1 Ultra, maar ook daarvan hebben we daarna weinig meer gezien of gelezen.

Het Finse EB denkt die negatieve spiraal toch nog te kunnen doorbreken. Daarvoor heeft men een Linux based UMPC-achtig toestel ontwikkeld die in 2008 op de markt zou moeten komen. Om helemaal op zeker te gaan heeft EB de typering 'UMPC' vervangen door MIMD, Mobile Internet Multimedia Device.

De MIMD wordt een slide-out device met een 4.8inch display, iets kleiner dan de 7inch UMPC's dus, en voorizen van diverse connectivity opties zoals Mobile WiMax en HSDPA. Daarnaast zal er ook een GPS ontvanger ingebouwd worden.

Verder zal de MIMD van EB het eerste device zijn dat gebaseerd is op het Intel Menlow platform dat speciaal voor UMPC-achtige toepassingen ontwikkeld wordt en bijzonder energiezuinig moet zijn. Ook dat is voor het eventuele succes van een UMPC achtig concept geen onbelangrijke factor.

Via: UMPC PortalGerelateerde links:
Samsung Q1 Ultra UMPC is geen wannahave
Een UMPC achtige HTC: de Athena
HTC gaat een UMPC met belfunctie ontwikkelen
Geupgrade Sony 'UMPC' nog duurder dan voorganger
Nog een 'UMPC', maar dan slechter
Intel en Samsung schuldig aan dure UMPC?!?
Samsung UMPC laat het drie keer afweten
Andere 'UMPCs' completer en goedkoper
Origami onthuld: geen OS maar toch de UMPC
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.