Toestellen
19 augustus 2006 - Ron Smeets

Linux based 'Communicator' uit Duitsland

De Duitste toestelmaker ROAD kondigde de komst van deze communicator-achtige Linux Smartphone al aan toen wij nog niet eens bestonden, ruim anderhalf jaar geleden, in Februari 2005.

Het was de bedoeling dat de HandyPC begin dit jaar in de winkels zou liggen, maar dat hebben ze 'net niet' gehaald. Toch zegt ROAD nu dat ie er toch nog aan zit te komen.

De specs zijn een beetje anders dan die van de oorspronkelijke versie. Zo wordt er nu onder andere gebruik gemaakt van de Trolltech Qtopia GUI. Verder is het een Quad-band GSM met GPRS en EDGE support, WiFi en Bluetooth.

Een belangrijk nadeel voor iedereen die niet uit Duitsland komt is het QWERTZ toetsenbord (probeer het maar eens). Als je het toestel open klapt zie je een 640 x 240 pixel display. Aan de buitenzijde zit nog een 102 x 65 pixel monochroom(!) display.

Er komen twee modellen op de markt, de S101 en S101K. Het enige verschil tussen de twee modellen is het feit dat de 'K' Encryption software heeft. Een 2 Megapixel camera is optioneel verkrijgbaar. Of dat dan een externe cam is heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar het zal haast wel.

ROAD werkt ook nog aan de ontwikkeling van een nieuwer model, de L101(K), met een groter keyboard en extra features. Welke? dat wil men nog niet vertellen.Gerelateerde links:
Telco's en toestelmakers willen mobiel Linux OS
About enthousiaist over de LG VX9800
Palm Treo met Linux OS
WiFi op Nokia 9300i Communicator
Standaard Linux OS voor mobieltjes
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.