Nieuws
06 december 2012 - Ron Smeets

Licentie overeenkomst Apple - HTC openbaar (minus tarieven)

Het zat er al aan te komen. Rechter Lucy Koh besliste enkele dagen geleden dat Apple en HTC de details, op de tarieven na, van hun licentie overeenkomst openbaar moesten maken zodat precies duidelijk zou worden welke patenten nu door Apple aan HTC gelicenceerd zijn.

Welnu, afgelopen nacht is de overeenkomst gepubliceerd. Zoals gezegd zijn de licentie tarieven uit de overeenkomst gehaald maar wat wel opvalt is dat het feitelijk een 'eenrichtingstraat' is. HTC betaalt licentie kosten aan Apple en andersom niet. Aanvankelijk werd de overeenkomst gepresenteerd als een 'gezamenlijke licentie deal' waar beide partijen de komende tien jaren gebruik van gingen maken.

Dat staat ook in de overeenkomst. 'Beide partijen mogen bepaalde (in de overeenkomst vermelde) patenten van elkaar gebruiken". Natuurlijk wordt er iets meer en ingewikkelde juridische taal gebruikt, maar dat zal ik jullie besparen ;-)

Vooralsnog is het dus alleen nog een deal waar Apple de vruchten van plukt. Op zich niks mis mee want voor het gebruik van patenten moet nu eenmaal betaald worden. Schijnbaar heeft HTC op dit moment dus geen patenten die door Apple gebruikt worden. Een ander punt dat duidelijk wordt is dat HTC nu gepatenteerde Apple technologieën mag gebruiken maar niet het design. Dat valt niet onder deze overeenkomst.

Hieronder kun je, als je er zin in hebt, alle 143 pagina's van de overeenkomst nalezen.

Apple-HTC Settlement (Redacted)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.