Nieuws
15 januari 2011 - Ron Smeets

LG: "Windows Phone 7 UI is te saai, verkopen blijven achter"

Een kleine drie maanden nadat Windows Phone 7 geintroduceerd werd en de eerste toestellen in diverse landen (waaronder ook hier in Nederland) in de winkels liggen heeft James Choi (foto), hoofd van marketing en planning van LG, een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan.

Allereerst zegt hij dat de verkoop van Windows Phone 7 toestellen, bij LG, achter blijft bij de verwachtingen. Volgens Choi is dat deels te wijten aan het feit dat 'high end' gebruikers van smartphones de Windows Phone 7 UI mogelijk te saai vinden.

"Wij, als industrie, hadden hoge verwachtingen van Windows Phone 7 maar in de praktijk zie je daar nog maar weinig van terug. Ik denk dat 'savvy' gebruikers de User Interface saai vinden als ze hem een tijdje gebruikt hebben", aldus Choi. Verderop in het gesprek dat Choi had met Pocket-Lint zwakt hij zijn uitspraken wel nog ietwat af door te zeggen dat "wij (LG, red.) geloven nog steeds dat Windows Phone 7 de potentie heeft om een succes te worden, ondanks het feit dat de resultaten op dit moment nog niet beantwoorden aan de verwachtingen die wij hadden". Verder benadrukt Choi ook dat LG van mening is dat Windows Phone 7 vooral geschikt is voor iedereen die de andere OS'en (en hij noemt Android met naam), te ingewikkeld zijn. Mwah, dat zou kunnen, maar zo ingewikkeld is Android nu ook weer niet, toch?

Windows Phone 7 kan, volgens Choi, vooral een succes worden voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudig en makkelijk te bedienen OS. "Als de eerste mid- en low-end Windows Phone 7 toestellen op de markt komen, dan zou het zeker een succes kunnen worden". De laatste opvallende uitspraak van Choi is dat sommige providers bij de Koreaanse fabrikant hebben 'geklaagd' over het feit dat er te veel Android toestellen in de portfolio's van de toestelfabrikanten zitten.

Tsja, wat moet je hier nu van zeggen. Feit is dat de Windows Phone 7 toestelverkopen, bij LG in ieder geval, dus achter blijven bij de verwachtingen. Feit is ook dat er nauwelijks verschil zit tussen de diverse Windows Phone 7 toestellen van de verschillende fabrikanten. Dat komt met name omdat Microsoft, a la Apple, niet toestaat dat fabrikanten (en providers) hun eigen 'UI sausje' over Windows Phone 7 gieten. Vooral dat laatste zal, mijns inziens, zeker zijn weerslag hebben op de Windows Phone 7 resultaten van LG. De Koreaanse fabrikant heeft nu eenmaal een achterstand opgelopen in het smartphone segment waardoor klanten op dit moment gewoon eerder naar een Samsung of HTC 'kijken' bij de keuze voor een nieuwe smartphone.

Ik ben benieuwd wanneer Samsung en HTC hun eerste Windows Phone 7 resultaten openbaar maken. Als de trend daar hetzelfde is als bij LG, dan zal Microsoft zich toch snel iets moeten laten invallen om Windows Phone 7 alsnog tot een succes te maken. Ik heb het al eerdere gezegd en geschreven, in potentie heeft Windows Phone 7 zeker genoeg te bieden, vergeleken met de vorige versies van het smartphone OS van Microsoft. De vraag is echter of Microsoft de concurrentieslag met Android, iOS, BlackBerry en zelfs Symbian niet gewoonweg te laat ingezet heeft.

Als ik even kijk naar de telecom winkels hier in Nederland (ik heb er de afgelopen week weer een tiental bezocht, maar daarover volgende week meer) en ik vraag daar, als 'onwetende' consument naar Windows Phone 7, dan is de strekking van het antwoord dat de verkopers en verkoopsters geven bijna altijd hetzelfde: "Windows Phone 7 gaat het niet redden meneer. Ik zou toch echt voor een ander systeem kiezen. Android, Apple en BlackBerry zijn veel beter en hebben ook meer toekomst". Natuurlijk is Windows Phone 7 in Nederland nog steeds niet voor iedereen geschikt (lees dit maar eens), maar het is wel tekenend dat de meeste winkelverkopers, die toch mede bepalen welke toestellen door de offline shoppers gekocht worden, (nog) niet, of niet meer, in de smartphone OS'en (Windows Mobile 6.5.3, ja die bestaat ook nog en Windows Phone 7) van Microsoft geloven. LG-Optimus-7-Official-a1

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.