Nieuws
13 november 2017 - Ron Smeets

LG V30 rond Sinterklaas in de winkel Met een adviesprijs van 899 euro wel een heel duur cadeautje

De LG V30 was ruim twee maanden geleden een van de highlights van de IFA. De Koreaanse fabrikant is er duidelijk in geslaagd een prachtige en, uitgaande van de specs, zeer competitieve phablet naast de Galaxy Note8 en de Mate 10 Pro neer te zetten. En nu is ook bekend wanneer de LG V30 in de Nederlandse winkels gaat verschijnen; begin december. Waarschijnlijk net iets te laat voor de Sint, maar met een adviesprijs van 899 euro is het ook wel een heel duur cadeautje.

Prijst LG de V30 uit de markt?
LG heeft de afgelopen anderhalf jaar, met de G5 en in mindere mate ook nog de G6, een groot deel van de met de G2, G3 en G4 herwonnen smartphone reputatie verspeeld. Daarom vraag ik mij serieus af of LG niet te hoog inzet met de V30 en het toestel min of meer bij voorbaat al uit de markt prijst. Natuurlijk, vergeleken bij de Note8 (€ 999) en iPhone X (vanaf € 1150) zit deze Koreaan met 899 euro aan de goede kant van die streep. Echter, er zijn ook concurrenten die (veel) goedkoper zijn en qua reputatie LG voorbijgestreefd zijn. De Mate 10 Pro (€ 799) van Huawei is daar een voorbeeld van. Qua specs heeft de LG V30 niks te klagen, maar vergeleken met de genoemde concurrenten is hij hooguit gelijkwaardig. Het OLED QHD+ scherm, de B&O Quad DAC HiFi audio (inclusief B&O Play headset) en octa-core Snapdragon 835 processor zijn prima, maar 4GB RAM is mijns inziens toch wat aan de lage kant voor een dergelijk toestel. 

Eerste indruk in Berlijn was wel heel goed
Dat gezegd hebbende moet ik ook weer terugdenken aan de eerste indruk die het toestel bij mij in Berlijn achterliet, toen de prijs nog niet bekend was. Ik vond, en vind, het uiterlijk een prachtig toestel dat prima in de hand ligt. Vooral de positie van de vingerafdruk sensor, vergeleken met de Galaxy Note8, is een verademing. Goed bereikbaar zonder dat het toestel de helft van de tijd uit je hand dreigt te glippen. Ook het OLED scherm zag er prachtig uit en was zeer helder en scherp. Nee, wat dat betreft ben ik zeer benieuwd naar de prestaties van de LG V30 wanneer ik hem iets langer kan testen. Rest nog de vraag of ik dan dezelfde conclusie moet trekken als bij de G6, de flagship smartphone die in de lente al in de winkels verscheen maar pas aan het eind van de zomer écht een interessant alternatief voor de Galaxy S8 en Huawei P10 werd toen de prijs met meer dan 300 euro gezakt was. Tsja, daar kan ik pas na het testen van de V30 antwoord op geven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.