Toestellen
01 december 2015 - Ron Smeets

LG V10 wordt de eerste nieuwe smartphone van 2016 in Nederland De bijzondere LG is nu te bestellen en wordt vanaf 1 januari geleverd

In oktober onthulde LG de bijzondere V10; een smartphone met twee schermen aan de voorzijde en een selfie camera met twee lenzen om nog betere 'zelfportretten' te kunnen maken, ook van meerdere personen tegelijk. Met ingang van vandaag is de LG V10 ook in Nederland te bestellen en vanaf 1 januari zal het toestel geleverd worden. Daarmee wordt dit dus letterlijk de eerste nieuwe smartphone van 2016 in Nederland. Het prijskaartje is wel iets om over na te denken. De advies verkoopprijs is namelijk bepaald op 699 euro. Dat is fors duurder dan de G4 die weliswaar maar één scherm en één selfie cameralens heeft, maar daarom ook een stuk compacter is.

De LG V10 valt dus vooral op doordat het toestel twee schermen aan de voorkant heeft. Boven het 5.7 inch QHD display zit namelijk nog een 2.1 inch IPS scherm met een resolutie van 160 x 1040 pixels. Op dat tweede schermpje worden meldingen zoals inkomende mail, facebook- en chat berichten en andere informatie, zoals de netwerkstatus en resterende accuspanning, weergegeven. Maar ook snelkoppelingen naar favoriete of veelgebruikte apps. Je hoeft dus niet telkens het grote scherm 'aan te slingeren'. Dat bespaart tijd, moeite en stroom. Eigenlijk is het een variant op de smart view window weergave die sommige toestellen (zoals de G3 en G4) weergeven wanneer een smartview cover gebruikt wordt.

De tweede bijzondere feature van de LG V10 is de dual front camera. De 5 megapixel selfie cam heeft twee lenzen waardoor selfies met een grotere hoek, tot maximaal 120 graden, gekiekt kunnen worden. Perfect voor 'groupies' (groepsselfies bedoel ik dan dus) of 'ussies'. De primaire, 16 megapixel, camera aan de achterzijde is identiek aan die van de LG G4 en kan naast full HD dus ook in 4K filmen.

Bovendien is het mogelijk om ook tijdens het filmen zelf de nodige instellingen van de camera aan te passen. Denk aan de witbalans, ISO (belichting en sluitertijd) en de focus. LG noemt dit de 'Manual Video Mode'. Uiteraard is er ook een 'automatische' modus.

De LG V10 is verder voorzien van een metalen behuizing met een siloconen achterzijde die ervoor moet zorgen dat het toestel, dat met 16 bij 8 centimeter, 8.6 millimeter dikte en 192 gram niet echt licht en compact genoemd mag worden, niet te snel uit je handen glipt. En, zoals Henry Ford zou zeggen: je hebt de keuze uit alle kleuren, mits Space Black ;)

Zoals gezegd is de LG V10 vanaf nu te bestellen in Nederland. Vooralsnog exclusief bij Cool Blue. Verwacht het toestel dus niet in de winkels van providers of andere telecom shops zoals Belcompany en de PhoneHouse.

De belangrijkste specs van de LG V10:
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 808 Processor
- Eerste scherm 5.7-inch QHD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 513ppi)
- Tweede scherm: 2.1-inch IPS Quantum Display (160 x 1040 / 513ppi
- Geheugen: 4GB LPDDR3 RAM / 64GB eMMC ROM / microSD (tot 2TB)
- Camera: achterkant) 16MP met F1.8 diafragma / OIS 2.0
- Voorzijde: 5MP Dual Lens (80o Standard Angle / 120 graden Wide Angle
- Batterij: 3000mAh (verwisselbaar)
- OS: Android 5.1.1 Lollipop
- Formaat: 159.6 x 79.3 x 8.6mm
- Gewicht: 192g
- Netwerk: LTE-A Cat. 6
- Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 4.1 / NFC / USB 2.0
- Kleur: Space Black

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.