Nieuws
17 juli 2006 - Ron Smeets

LG Telecom dreigt UMTS licentie te verliezen

De op twee na grootste mobiele provider in Korea, LG Telecom, zal naar alle waarschijnlijkheid haar 3G licentie die het in 2001 voor ongeveer 1 miljard Euro gekocht heeft weer moeten inleveren. Tot nu toe heeft de Telco ongeveer 20% van de licentiekosten voldaan.

LG Telecom verplichtte zich destijds bovendien aan de voorwaarden die stelden dat de 3G diensten uiterlijk in Juni 2006 operationeel zouden moeten zijn.

Het Koreaanse Ministerie van Informatie en Communicatie neemt in de loop van deze week een definitieve beslissing over de licentie van LG Telecom. Een speciale commissie heeft de minister geadviseerd om de UMTS licentie terug te vorderen en de verwachting is dat hij dat advies ook zal volgen.

LG Telecom zal er niet echt rouwig om zijn want zij hebben de afgelopen maanden al meerdere keren aangegeven meer brood te zien in het upgraden van hun huidige (1800 MHz) netwerken dan het bouwen en axploiteren van een nieuw, duur, UMTS netwerk.

Saiilant detail: In de voorwaarden die door de Koreaanse overheid destijds opgesteld zijn staat ook dat een falende Telco die er niet in slaagt voor het einde van de deadline de gekochte UMTS licente te exploiteren haar CEO zal moeten ontslaan.

Slecht nieuws dus voor Nam Yong, maar de verwachting is dat er voor hem in dat geval wel een plekje vrijgemaakt zal worden bij LG Electronics, het moederbedrijf van LG Telecom.Gerelateerde links:
Telefonica schrijft Zwitserse UMTS licentie af
Eerste UMTS tests in China
Deense 3G veiling: licentie voor de helft!
Dekking UMTS in gevaar
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.