Nieuws
25 oktober 2018 - Ron Smeets

LG springt ook op de trein met betaalbare, goed uitgeruste, smartphones De LG G7 Fit heeft wel een ietwat vreemde naam en was oorspronkelijk bedoeld voor de Koreaanse markt

In Berlijn, tijdens de IFA, was een bijzondere uitvoering van de LG G7 te zien. De G7 Fit werd daar getoond als een betaalbaardere versie van het Koreaanse vlaggenschip. Volgens de aanwezige LG woordvoerder zou de G7 Fit alleen in Korea uitgebracht worden maar hij liet ook al doorschemeren dat LG Benelux overwoog om hem ook naar hier te halen. Welnu, dat laatste is nu dus een feit. De LG G7 Fit zal vanaf 15 november in de winkels verschijnen. Daarmee springt ook LG op de trein met betaalbare, goed uitgeruste, smartphones. De G7 Fit gaat namelijk 349 euro kosten en wordt dus een directe concurrent van toestellen als de Nokia 7 Plus en de Huawei P20 Lite.

Iets mindere specs voor veel minder geld
Het is een beproefd concept aan het worden in Nederland. Nog altijd met dank aan de inmiddels meer dan anderhalf jaar geleden van kracht geworden BKR-regelgeving voor toestelleningen van meer dan 250 euro. Daardoor worden smartphones in de prijsklasse tot 400 euro steeds populairder. Deze toestellen zijn over het algemeen voorzien van prima specs die allemaal een tikkeltje minder uitgebreid zijn dan die van de veel duurdere vlaggenschepen. Dat geldt ook voor de LG G7 Fit, maar daarbij moet ik vooraf wel al aantekenen dat sommige specs van dit toestel enkele tikkeltjes meer gedownsized zijn dan bijvoorbeeld bij de Nokia 7 Plus het geval is. De G7 Fit heeft onder andere slechts een single camera op de achterzijde, een 3000mAh accu (vs 3800) en maar 32GB intern geheugen (geen 64GB dus). Daarmee blijft de betaalbare LG een beetje achter op zijn directe concurrenten. Het neemt niet weg dat het een slimme zet is van de Koreaanse fabrikant om net als Huawei – die daar veel succes me hebben – de naam van je vlaggenschip ook te verbinden aan een betaalbaardere variant van dat model.

Fit heeft niets te maken met (gezond) bewegen
Die naam is in dit geval wel een beetje raar gekozen. Daar had ik het tijdens de IFA ook al even over met Jeroen Peeters van LG. De toevoeging ‘Fit’ wekt de indruk dat deze G7 variant speciale apps of functies aan boord heeft voor sportieve training of andere gezonde bewegingsactiviteiten. Niets is echter minder waar. Waarom LG de typering ‘Fit’ aan dit toestel gekoppeld heeft is een raadsel. Verder dan dat het een smartphone is die bij iedereen past – in de context ‘one size fits all’ – kwamen ik en Jeroen niet. Enfin, heel erg spannend is dit natuurlijk niet, maar LG G7 Lite zou de lading van dit toestel beter dekken.

De technische details
Wat krijg je dan voor 349 euro van LG, behalve de al genoemde single camera, 3000mAh accu en 32GB opslag? De G7 Fit wordt aangedreven door de octa core Snapdragon 821 met 4GB RAM.  Aan de voorzijde vind je een 8 megapixel f/1.9 camera voor selfies. De camera aan de achterzijde heeft een 16 megapixel sensor met f/2.2 diafragma. Daarmee kun je wel in 4K filmen, maar geen slowmotion. Het IPS LCD display van de G7 Fit meet 6.1 inch met een 18.5:9 beeldverhouding en de inmiddels bekende inham (notch). De ingebouwde 32GB geheugen kan middels een microSD kaart met maximaal 512GB uitgebreid worden. WiFi, (A)GPS, Bluetooth, NFC en de USB-C aansluiting (versie 3.1) maken het toestel min of meer compleet. En, hij heeft ook nog een gewone 3.5mm headset (mini-jack) aansluiting. Tot slot zijn de IP68 en MIL-STD-810G certificaten nog het vermelden waard. Die maken dat deze betaalbare LG smartphone waterdicht, stofvrij en shockproof is.