Nieuws
03 april 2015 - Ron Smeets

LG presenteert alvast het nieuwe 5.5 inch QHD scherm van de G4 Een jaar geleden deed men dat enkele weken voor de lancering van de G3 ook al

Nee, natuurlijk heeft de Koreaanse fabrikant dat nog niet met zoveel woorden gezegd, maar de kans dat het vandaag gepresenteerde nieuwe 5.5 inch QHD (2560 x 1440) IPS scherm over enkele weken opduikt in de LG G4 is heel erg groot. Of ik moet mij al heel sterk vergissen. Sterker nog, het past exact in de strategie die de Koreanen vorig jaar ook al volgden.

Het nieuwe scherm is uiteraard op verschillende vlakken weer beter dan zijn voorganger die onder anderen in de G3 zat. LG Display is er in geslaagd de contrast ratio met 50% te verbeteren, de helderheid met 30% en het scherm heeft nu een 'color gamut' van 120%. Dat klinkt, en is, erg goed maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat juist het contrast en de helderheid twee onderdelen waren waarop het QHD scherm van G3 het aflegde tegen de meeste concurrenten.

Het nieuwe scherm is volgens LG ook weer energiezuiniger. Alhoewel... de fabrikant zegt dat de verbeterde helderheid en contrast ratio niet meer stroom verbruiken. Het scherm is formeel dus wel zuiniger, maar daar merk je in de praktijk niets van omdat de 'gewonnen stroom direct weer verbruikt wordt.

Een andere verbetering is het verwerken van de touch sensoren in het scherm zelf. Dat is niet nieuw, want wordt ook al door andere fabrikanten toegepast, maar het zorgt wel voor een dunner scherm (geen extra 'touch-laag') en minder reflectie van het licht (helderder scherm dus).

Uit het persbericht (over het stroomverbruik):
The display boasts advancements in other major image quality features, with a contrast ratio that is 50 percent higher than conventional QHD LCD panels, while the brightness has increased by 30 percent without any increase in power consumption. A brighter screen and higher contrast ratio makes it easier for users to view the smartphone display in bright outdoor conditions.

Over het scherm:
Developed by LG Display, AIT represents an improvement over conventional 'In-Cell touch technology'. Instead of placing the touch panel on top of the LCD, the touch sensor is embedded within the LCD. This results in a slimmer design and an excellent touch response as the thickness of the panel is reduced by eliminating the need for an additional space for touch functions.

Bron (LG)